Ako vybrať sušené huby

Obsah aprílového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2024 Obsah aprílového dTestu

Sdílejte

Aktualizováno: 31.8.2020

Nepodarilo sa vám nasušiť zásobu vlastných húb? To nič, spoľahnúť sa môžete na ponuku obchodov, ktoré ich dnes bežne ponúkajú. Pripravte sa na cenu od 7,50 € za 100 gramov sušených húb.

Väčšina sušených húb, ktoré sme nakúpili do testu, pochádzala z Číny, bez ohľadu na to, či šlo o huby lesné, alebo typické skôr pre ázijskú kuchyňu. Huby pôvodom od nás však nájdete pri troche šťastia tiež.

V ponuke obchodov nájdete jednodruhové sušené lesné huby aj zmesi. Medzi jednodruhovými dominujú hríby, v zmesiach lesných húb sa objavujú ešte napríklad masliaky, kuriatka alebo kozáky. Používajú sa ako korenie do jedla.

Ako ázijské huby sa označujú Judášovo ucho (čierna huba alebo tiež boltcovitka) a shiitake (niekedy tiež shitake či húževnatec), ktoré nachádzajú využitie v kuchyni juhovýchodnej Ázie a Číny. V tzv. ázijských zmesiach sa môže nachádzať tiež hliva alebo šampiňón.

Podľa vyhlášky č. 157/2003 Zb. musí byť vlhkosť predávaných sušených húb maximálne 12 %. Nízka vlhkosť je dôležitá pre to, aby sa v hubách nemnožili mikroorganizmy, ako napríklad plesne. Žiadny predpis pre maximálne limity ťažkých kovov pre sušené huby v súčasnosti neexistuje. Ak sušíte vlastné huby, dbajte na to, aby ste sa vyhýbali zberu na miestach v blízkosti priemyselných zón, skládok a všeobecne miest, ktoré by mohli byť zdrojom kontaminácie pôdy ťažkými kovmi.

Databáze testovaných výrobků

Sušené houby (10 výrobků)
poslední aktualizace: 3.9.2020


Prihlásiť