Syr eidam sprevádza tak trochu povesť druhoradého syra. Zorganizovali sme preto test eidamu, aby sme sa o jeho kvalite presvedčili sami.
Do laboratória sme poslali 21 eidamov s 30 % aj 45 % tuku v sušine. Väčšinou išlo o naše výrobky, ale svoje miesto vo výbere našli aj štyri poľské syry a jeden slovenský. Medzi vzorkami prevažovali plátkové krájané syry, spolu s nimi sme však nechali otestovať aj pár blokov. Analýzy sledovali podiel tuku, bielkovín, soli, mikrobiologickú čistotu a dôležitú úlohu pri hodnotení zohrala aj ochutnávka.
Pri meraní podielu tuku a sušiny sme neodhalili žiadne zásadné problémy. Všetky eidamy dodržali vlastné deklarácie, aj keď v jednom výrobku len veľmi tesne. Pri nákupe 30 % aj 45 % syra sa preto môžete na obsah tuku spoľahnúť. Možno najväčšie prekvapenie prinieslo meranie podielu bielkovín. Eidam totiž patrí medzi ich významné zdroje, zvlášť ten s 30 % tuku v sušine. V tejto kategórii sa podiel bielkovín pohyboval okolo 29 %, a to je hodnota prevyšujúca napríklad chudé hovädzie mäso.
Dobré správy priniesli aj mikrobiologické rozbory. Pátraním po nežiaducich kvasinkách a baktériách sme sledovali to, či sa podarilo dodržať hygienické pravidlá výroby aj skladovania syrov. Ani tu sme nemali dôvod pochybovať pri žiadnej zo vzoriek.
Najväčšie slabiny eidamu odhalila ochutnávka a išlo o nedostatky chuti. Menej tučné 30 % syry trápila príliš nevýrazná chuť, v tučnejších 45 % variantoch sme zas občas narážali na nežiaduce príchute.