Test eidamu 2020

Publikované v časopise 9/2020

Na eidam sa niekedy pozeráme trochu cez prsty ako na lacný syr vhodný akurát iba na varenie. Pozreli sme sa teda, či si takú povesť zaslúži. Nakúpili sme dvadsaťjeden eidamov s 30 aj 45 % tuku v sušine a dali sme otestovať ich kvalitu, chuť a čistotu. Nedopadlo to zle, len vás asi všetky nenadchnú svojou chuťou.

Syr eidam sprevádza tak trochu povesť druhoradého syra. Zorganizovali sme preto test eidamu, aby sme sa o jeho kvalite presvedčili sami.

Do laboratória sme poslali 21 eidamov s 30 % aj 45 % tuku v sušine. Väčšinou išlo o naše výrobky, ale svoje miesto vo výbere našli aj štyri poľské syry a jeden slovenský. Medzi vzorkami prevažovali plátkové krájané syry, spolu s nimi sme však nechali otestovať aj pár blokov. Analýzy sledovali podiel tuku, bielkovín, soli, mikrobiologickú čistotu a dôležitú úlohu pri hodnotení zohrala aj ochutnávka.

Pri meraní podielu tuku a sušiny sme neodhalili žiadne zásadné problémy. Všetky eidamy dodržali vlastné deklarácie, aj keď v jednom výrobku len veľmi tesne. Pri nákupe 30 % aj 45 % syra sa preto môžete na obsah tuku spoľahnúť. Možno najväčšie prekvapenie prinieslo meranie podielu bielkovín. Eidam totiž patrí medzi ich významné zdroje, zvlášť ten s 30 % tuku v sušine. V tejto kategórii sa podiel bielkovín pohyboval okolo 29 %, a to je hodnota prevyšujúca napríklad chudé hovädzie mäso.

Dobré správy priniesli aj mikrobiologické rozbory. Pátraním po nežiaducich kvasinkách a baktériách sme sledovali to, či sa podarilo dodržať hygienické pravidlá výroby aj skladovania syrov. Ani tu sme nemali dôvod pochybovať pri žiadnej zo vzoriek.

Najväčšie slabiny eidamu odhalila ochutnávka a išlo o nedostatky chuti. Menej tučné 30 % syry trápila príliš nevýrazná chuť, v tučnejších 45 % variantoch sme zas občas narážali na nežiaduce príchute.


eidam s 30 % tuku v sušině (porovnat)

eidam s více než 43 % tuku v sušině (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Eidam (21 výrobků)
poslední aktualizace: 3.9.2020


Prihlásiť