Ako vybrať grilovacie korenie

Obsah aprílového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2024 Obsah aprílového dTestu

Sdílejte

Aktualizováno: 29.6.2020

Grilovacie korenie je termín zaužívaný pre označenie rôznych koreniacich prípravkov. Nie je to však presné pomenovanie, pretože slovo korenie je podľa vyhlášky 398/2016 Zb. vyhradené pre zmesi obsahujúce iba korenie. V prípade grilovacieho korenia je priliehavejšie odborné pomenovanie koreniaci prípravok, pretože spravidla tieto zmesi obsahujú okrem korenia aj ďalšie prísady, typicky soľ alebo sušenú zeleninu.

Pri výbere grilovacieho korenia by sme mali v prvom rade zohľadňovať obsah soli. Na trhu sa môžete stretnúť s výrobkami obsahujúcimi 15 % soli, ale výnimkou nie sú ani prípravky so 65 % podielom. Informáciu o množstve soli nájdete buď v zozname zložiek, alebo v tabuľke výživových hodnôt. Podiel soli je dôležitý nielen z hľadiska ceny výrobku a jeho výrobných nákladov, ale aj z hľadiska výživového. Grilovacie korenie by sa totiž ľahko mohlo stať „skrytou soľničkou“ nenápadne zvyšujúcou denný príjem soli a sodíka.

Grilovacie korenie nemá jednotné zloženie. Každý výrobca stavia na rôzne druhy korenia a zeleniny, spoločným menovateľom je azda len paprika. Pri výbere by sme preto odporučili nájsť si na etikete použité druhy korenia, môžu sa medzi nimi totiž objaviť aj alergénne ingrediencie, napríklad horčičné semienko.

Zloženie prípravku nám tiež prezradí, či výrobca použil niektoré zlepšujúce prídavné látky. Kvalitné grilovacie korenie by malo chutiť a voňať aj bez aróm či látok zvýrazňujúcich chuť a vôňu. V zložení niektorých prípravkov môžete naraziť aj na cukor. O jeho množstve vo výrobku sa môžete tiež presvedčiť v tabuľke výživových hodnôt a podiel cukru môže byť aj viac ako 20 %.

Databáze testovaných výrobků

Grilovacie korenie (15 výrobků)
poslední aktualizace: 2.7.2020


Prihlásiť