Ako žiť ohľaduplnejšie k prírode?

Obsah marcového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 3/2024 Obsah marcového dTestu

Sdílejte

Publikované v časopise 7/2020

Chceli by ste žiť ekologickejšie, ale točí sa vám hlava zo všetkých, niekedy aj protichodných odporúčaní? Nová porovnávacia štúdia jasne ukazuje, čo je dôležité a čo môžete pokojne oželieť.

Hoci sa o klimatických zmenách vedú búrlivé diskusie, na jednej veci sa zhodnú skoro všetci. Konzumný život moderného človeka má obrovský negatívny dopad na naše okolie. A je jedno, či sa bavíme o našom bezprostrednom okolí či globálnych problémoch, ako je výrub dažďových lesov alebo stúpajúca teplota vody v oceánoch.

Čím ďalej tým viac vedcov sa preto snaží zmapovať našu činnosť a nájsť tie činitele, ktoré najviac prispievajú k rýchlej devastácii prírodných zdrojov. Určite ste v posledných rokoch zaznamenali rôzne rebríčky, grafy alebo kalkulačky uhlíkovej stopy našich životov. Niekedy je, bohužiaľ, ťažké sa v nich vyznať. Vždy totiž záleží na tom, ako sa uhlíková stopa počíta. Alebo presnejšie povedané – ktoré faktory sa do nej započítavajú a ktoré nie. Podľa toho potom môže jeden výskum tvrdiť niečo iné ako druhý.

Porovnanie 7 000 štúdií

Zmysluplnú odpoveď môže ponúknuť nová porovnávacia štúdia, ktorú pripravila univerzita v Leedse. Vedci v nej porovnali bezmála 7 000 výskumov, ktoré vznikli za posledných deväť rokov a ponúkajú celkovo 771 návrhov riešenia, ako znížiť uhlíkovú stopu našej populácie. Autori ich postupne prešli, porovnali a vybrali z nich niekoľko jasných rád platných v rámci rôznych meraní.

Odporúčania, ktoré štúdia prezentuje, sú dôležité hlavne pre obyvateľov bohatých krajín. Hoci totiž mnoho ľudí bije na poplach, že naše zodpovedné správanie nemôže zastaviť rastúce emisie z rozvojových krajín, pri pohľade na absolútne čísla emisií jednej osoby sú stále nepekným premiantom práve rozvinuté krajiny. Napríklad priemerná uhlíková stopa Afričana je 1,7 tony CO2 ročne. V prípade Európana ide o 7,5 tony a na obyvateľa Spojených štátov pripadá dokonca 13,4 tony tohto skleníkového plynu.

Kontroverzné elektromobily

Štúdia ukazuje, ktorá ľudská činnosť má najväčší vplyv na životné prostredie. Najväčšia časť pripadá na emisie z dopravy. Neprekvapí tak, že aj vašu uhlíkovú stopu zo všetkých faktorov najviac zníži život bez auta. Oveľa viac vás možno zaujme potenciál elektromobilov, ktorý dosahuje takmer rovnakú mieru zníženia uhlíkovej stopy ako nemať žiadne auto.

O elektromobiloch sa v Českej republike diskutuje s veľkou vášňou a ich nástup vzbudzuje minimálne rovnaké obavy ako prísľuby. Odporcovia často poukazujú na neekologickú výrobu batérií či ďalšie náklady spojené s prevádzkou elektrického auta. Časť z nich je opodstatnená, no nemenej veľká časť informácií kolujúcich o elektromobiloch je zmesou poloprávd a mýtov.

Výroba elektromobilu je síce z hľadiska využitia prírodných zdrojov a vplyvu na prírodu o niečo horšia ako v prípade klasického auta so spaľovacím motorom, no vďaka možnosti čistejšej prevádzky môže uhlíkovú stopu čoskoro zvrátiť vo svoj prospech.

Vedci z Leedsu vidia ideálnu cestu v tom, že vyššiu spotrebu elektriny, ktorá nahradí dopyt po rope, pokryjú obnoviteľné zdroje energie. V takom prípade ponúkne prechod na elektromobilitu výraznú úsporu. Takisto upozorňujú na riziko, že na prevádzku elektrických áut budeme používať špinavú energiu, alebo to, že nebudeme vyrábať batérie efektívnym a šetrným spôsobom. V tom prípade sa s prechodom na elektromobily naša uhlíková stopa, naopak, znateľne zvýši.

Skrátka a dobre, istá kontroverzia, čo sa týka elektromobilov, je namieste. Ak sa však podarí túto víziu naplniť aj vzhľadom na ekológiu v ďalších oblastiach, budeme môcť zásadne znížiť naše emisie bez toho, aby sme sa museli vzdať komfortu bezproblémovo dostupnej individuálnej dopravy.

Jednoduchá úľava prírode? Nelietať

V posledných rokoch sa často hovorí o vysokých emisiách leteckej dopravy. Vo Švédsku sa dokonca ustálil termín flygskam, ktorý sa do češtiny prekladá najčastejšie ako „hanba z lietania“. Nový výskum dokazuje, že to má svoje opodstatnenie.

Skutočne najjednoduchší spôsob, ako výrazne znížiť vlastnú uhlíkovú stopu, je odpustiť si každý rok jednu cestu lietadlom. V tabuľke ďalej môžete jasne vidieť, že aj keď sa napríklad snažíte o udržateľný jedálniček, stačí jeden dlhý let, aby ste nahradili „ušetrenú“ uhlíkovú stopu za dva roky bez mäsa.

Za zmienku stojí aj obrovský potenciál verejnej dopravy. Tvorcovia štúdie odporúčajú jej rozvoj tam, kde je preťažená automobilová doprava. Môže ísť tak o diaľkové vlakové a autobusové linky, ako aj o stavbu nových chodníkov pre bicykle a elektrobicykle.

Čo je to uhlíková stopa?

Vplyv ľudskej činnosti na životné prostredie možno merať mnohými spôsobmi. Jeden z najpoužívanejších je uhlíková stopa, ktorá predstavuje množstvo skleníkových plynov. Tých je mnoho, a preto sa pre zjednodušenie vyjadruje ekvivalent CO2. Emisie rôznych škodlivých chemikálií sa prepočítajú na oxid uhličitý takou mierou, aby to zodpovedalo vplyvu príslušného množstva CO2.

Vegánsky, zdravo aj zo záhradky

Všeobecne platí, že živočíšna produkcia má vyššiu uhlíkovú stopu ako tá rastlinná. Z hľadiska výživy preto vychádza najlepšie prechod na vegánsku stravu. Znateľný dopad však môže mať aj vegetariánska alebo vyvážená strava s výrazným podielom rýb. Štúdia vyzdvihuje klasickú stredomorskú či novú severskú stravu, o ktorej sa v posledných rokoch hovorí čoraz viac v súvislosti so zdravým životným štýlom – a ako ukazuje tento výskum, je nielen zdravá, ale aj ohľaduplná k prírodným zdrojom.

Veľmi zaujímavá pre nás môže byť aj severská strava. Na rozdiel od tej stredomorskej stojí na surovinách, ktoré sú lokálne a po celý rok dostupné aj v našom klimatickom pásme. Napríklad zo zeleniny kladie dôraz na kapustu, zemiaky a mrkvu. Ako vhodné obilné potraviny odporúča ražný chlieb a ovsené vločky a takisto sa spolieha hlavne na kvalitný repkový olej namiesto olivového.

Štúdia tiež ukazuje, že kľúčový vplyv na uhlíkovú stopu nášho jedálneho lístka má využívanie lokálnych surovín, podpora organického farmárstva, pestovanie zeleniny, vlastný mäsový chov alebo všeobecne povedané akákoľvek snaha o trvalo udržateľný výber. Napríklad v prípade sezónnych potravín je uhlíková stopa výrazne nižšia skrátka a dobre preto, že k rastu nepotrebujú energeticky náročné skleníky s umelým osvetlením a vykurovaním, ale postačí im slnko a dážď.

Možno vás prekvapí, aká vysoká je uhlíková stopa nielen potravín, ktoré jeme, ale aj samotného varenia. Do desiatich najdôležitejších elementov pre žitie ohľaduplnejšie k prírode preto patrí tiež spôsob spracovania potravín. Voľba úsporných spotrebičov, riad a správne skladovanie môžu mať prekvapivo veľký vplyv. Na úrovni spracovateľov je potom úplne zásadné, aby využívali efektívne a šetrné technológie pri výrobe a preprave.

Ako šetrne bývať?

V oblasti bývania a stavebníctva vychádza ako najdôležitejší faktor využívanie obnoviteľnej energie. Už mnoho rokov rastie počet záujemcov o fotovoltické strešné panely, takisto možno odporučiť napríklad termické kolektory na ohrev vody. Štúdia však ukazuje, že riešenie existuje aj pre tých, ktorí si vlastný zdroj čistej elektriny zaobstarať nemôžu. Rovnako pozitívny dopad má aj nákup energie z obnoviteľných zdrojov od dodávateľa.

Druhý najdôležitejší faktor je rekonštrukcia a renovácia budov. Umiestnil sa vyššie než napríklad stavba pasívneho domu, ktorá predstavuje energeticky najúspornejší typ stavby súčasnosti. Stále je teda dôležitejšie dať do poriadku energeticky neefektívne budovy. Naopak, zelené strechy, ktoré síce majú výrazný lokálny vplyv na zlepšenie klímy v budove a jej okolí, ponúkajú v globále len minimálne zníženie uhlíkovej stopy obyvateľov domu.

Pokiaľ ide o vykurovanie, štúdia ukazuje ako najúspornejšie riešenie tepelné čerpadlo. To je trendom súčasnosti, pretože ponúka lacnú a ekologickú prevádzku a okrem iného tiež minimálnu údržbu. Obstarávacie náklady sú síce vysoké, možno naň však získať dotáciu až 3 6000 €. Vďaka tomu sa investície vrátia rádovo v jednotkách rokov. Takisto má zmysel zamerať sa na obnoviteľné zdroje vykurovania, ako sú napríklad drevené pelety, ktoré možno začať využívať aj bez výraznej počiatočnej investície.


Prihlásiť