Ako testujeme grilovací koření

Ako hodnotíme

Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.

  • obsah soli: 50 %
  • mikrobiologické vyšetrenie: 15 %
  • mykotoxíny: 10 %
  • pesticídy: 10 %
  • obal a deklarácia: 15 %

Obsah soli je stanovený výpočtom z množstva sodíka stanoveného atómovou absorpčnou spektrometriou.

Mikrobiologické vyšetrenie zahŕňalo stanovenie potenciálneho vzniku toxických plesní a preukazu prítomnosti baktérií rodu Salmonella.

Obsah mykotoxínov – aflatoxínov B1, B2, G1, G2 a ochratoxínu A sme zisťovali metódou kvapalinovej chromatografie s hmotnostne spektrometrickou detekciou.

Kontrola rezíduí pesticídov skríningom overovala prítomnosť 550 rôznych látok. Použili sme metódy plynovej chromatografie s hmotnostne spektrometrickou detekciou, plynovej chromatografie s ionizáciou a hmotnostne spektrometrickou detekciou a kvapalinovou chromatografiou s hmotnostne spektrometrickou detekciou. Hodnotenie zohľadnilo koncentrácie rezíduí a tiež počet naraz nájdených pesticídnych látok.

Hodnotenie obalu a deklarácia sledovali presnosť deklarovaného množstva soli a ďalej sme zohľadňovali, či zloženie výrobku deklaruje použitie aróm, látok zvýrazňujúcich chuť a vôňu škrobu.

Prihlásiť