Test grilovacích tyčinek 2020

Publikované v časopise 7/2020

Pri prechádzke medzi regálmi s grilovacími špecialitami nám padli do oka grilovacie tyčinky. Na prvý pohľad vyzerajú ako surový polotovar, ale nie je to polotovar. Preto nás zaujímalo, čo od nich môžeme čakať. Sedmoro tyčiniek sme teda poslali do laboratória, aby odhalili, čo v sebe ukrývajú a aké sú. Najväčšou slabinou boli údaje na etiketách. Dva výrobky kvôli tomu celkom prepadli.

Na začiatku grilovacej sezóny obchodníci každoročne vystavia plejádu špecialít všetkého druhu. Tento rok sme sa rozhodli pre test grilovacích tyčiniek.

Tyčinky nás zaujali predovšetkým svojím vzhľadom pripomínajúcim surové valčeky mletého mäsa aj vysokým deklarovaným (až 90 %) obsahom mäsa. Sedmoro grilovacích tyčiniek a podobných produktov sme poslali do laboratória, ktoré malo za úlohu overiť, či sú deklarované údaje pravdivé, a skontrolovať ich mikrobiálnu bezpečnosť aj chuť.

Najväčšiu váhu v našom teste malo meranie obsahu mäsa. Počas toho sme, bohužiaľ, zistili, že veľa tyčiniek nedodržalo sľúbený podiel mäsa. V jednom výrobku bol rozdiel medzi deklarovaným a reálnym množstvom taký vysoký, že sme udelili celkovo nedostatočnú známku za klamanie zákazníka. Podobná situácia nastala aj pri kontrole obsahu tuku. Aj tu skončil ako celkovo nedostatočný jeden výrobok, ktorý obsahoval výrazne viac tuku, než koľko deklaroval na etikete.

Mikrobiologickým vyšetrením prešli všetky vzorky bez jedinej chyby. Testovali sme prítomnosť nežiaducich baktérií Listeria monocytogenes, Salmonella a Escherichia coli. V žiadnom z výrobkov sme na ne nenarazili.

Súčasťou skúšok bola, samozrejme, aj ochutnávka. Hodnotiteľská komisia dostala tyčinky pripravené na kontaktnom grile a mali sa vyjadriť k ich chuti, vôni, vzhľadu a konzistencii. Komisiu však príliš nenadchli. Často sa objavovali výhrady k nevyváženej slanej chuti a nepríjemnej konzistencii.


Databáze testovaných výrobků

Grilovacie tyčinky (7 výrobků)
poslední aktualizace: 2.7.2020


Prihlásiť