Na testovanie múky sme si vybrali pšeničnú hladkú. Prečo? Je najuniverzálnejšia − môžete z nej vyrobiť cesto trené, šľahané aj kysnuté. Zároveň sa hladká múka aj najviac predáva.
Do laboratória sme poslali 14 typov hladkej múky rôznych cenových úrovní. Popri najlacnejších privátnych značkách sme otestovali aj drahšie známe značky a podarilo sa nám zohnať aj jednu múku v bio kvalite. Za väčšinou vzoriek stáli naše mlyny, no vyskúšali sme aj slovenskú produkciu.
V prvej časti testu sme sa zamerali na neškodnosť múky. Kontrolovali sme, či neobsahuje nežiaduce mikroorganizmy, mykotoxíny a pesticídy. Dobrou správou je, že nás múky v žiadnom bezpečnostnom kritériu nesklamali.
Druhá časť testu bola rýdzo praktická a sledovali sme pri tom, ako sa s múkou pracuje. Vypožičali sme si postupy, ktoré používame v testoch kuchynských robotov. Pomocou jedného prístroja sme z každej múky pripravili cesto kysnuté, trené aj na palacinky. Cestá sa spracovali pri rovnakých podmienkach a potom sa podľa definovaných podmienok z treného cesta upiekol koláč, z kysnutého bochníček a z palacinkového palacinky. Hotové výrobky sme nakoniec vyhodnotili, aký majú vzhľad, farbu kôrky a konzistenciu striedky. Pri palacinkách nás zaujímala jemnosť a našľahanie cesta aj farba opečených výtvorov.
So všetkými testovanými múkami sa nám vždy podarilo dospieť aspoň k uspokojivému výsledku. Výrobky z jednotlivých múk sa od seba líšili, najzreteľnejšie rozdiely sme zaznamenali v objeme koláča alebo výške vyklenutia bochníka, no žiadny výrobok nebol vyložene zlý.