V posledných rokoch sa na trhu objavuje stále viac vegánskych a vegetariánskych alternatív k rôznym živočíšnym výrobkom. Rozhodli sme sa zareagovať na túto situáciu a prinášame test rastlinných párkov a burgerov.
Do laboratória sme poslali 11 vzoriek vegánskych a vegetariánskych mäsových výrobkov, aby sme zistili, či sa približujú svojím mäsovým predlohám. Chemické analýzy sa zamerali na obsah bielkovín, tuku, zloženie mastných kyselín aj nežiaduce pesticídy. Senzorická analýza preverila, či rastlinné „mäso“ uspokojí chute zákazníkov.
Test nepriniesol žiadne nepríjemné prekvapenie. Mnohé výrobky dokázali množstvom bielkovín aj tuku držať krok so skutočnými mäsovými výrobkami, ale, samozrejme, narazili sme aj na výnimky. Namerané hodnoty v niekoľkých prípadoch poukázali na problémy s presnosťou výživových hodnôt.
Veľmi dobre dopadlo pátranie po nežiaducich látkach. Rastlinné párky a burgery predstavujú vcelku pestrú zmes rôznych ingrediencií − rastlinných bielkovín, korenia aj ochucujúcich extraktov. Suroviny pochádzajú z celého sveta, a preto nás zaujímalo, či vyhovujú európskym štandardom bezpečnosti potravín. Rezíduá pesticídov sme odhalili iba v jedinom prípade. Nežiaduce mikroorganizmy − plesne, kvasinky a baktérie Escherichia coli a Listeria − sme nenašli v žiadnej vzorke.
Najnáročnejšou skúškou v teste sa ukázalo byť senzorické hodnotenie. Výrobky sme zámerne predložili hodnotiteľom z bežnej populácie, aby sme zistili, nakoľko sa im podarilo vzhľadom, zložením, chuťou a vôňou priblížiť mäsovým výrobkom. Výsledky neboli príliš dobré, najčastejšie dostali dostatočné známky. Všeobecne mali rastlinné párky a burgery najväčšie problémy s konzistenciou a nevyváženou chuťou.