Semienka chia spestria jedálny lístok, ale nespasia nás

Obsah aprílového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2024 Obsah aprílového dTestu

Sdílejte

Vydané: 11.2.2020   

Semienka chia bývajú zaraďované medzi takzvané superpotraviny. Ako veľmi sú v skutočnosti zdravé a ako veľmi ich náš organizmus potrebuje? Odpoveď ponúkla dánska organizácia Forbrugerrådet Tænk.

Chia semienka sú semenami šalvie hispánskej, jednoročnej hluchavkovitej rastliny zo Strednej Ameriky. Sú veľmi populárne a často sa konzumujú v zákuskoch, smoothies alebo pečive. Obsahujú vlákninu a bielkoviny a majú pomerne vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré prospievajú srdcu, mozgu alebo zraku.

Sú tiež zdrojom kyseliny alfa-linolénovej, ktorá je potrebná pre správny vývoj organizmu. Rovnaká látka sa nachádza tiež vo vlašských orechoch, ľanových semienkach alebo keli. Ľudský organizmus ju premieňa na omega-3 mastné kyseliny, známe pod skratkami EPA (eikosapentaénová kyselina) a DHA (dokozahexaénová kyselina), ktoré inak prijímame z rýb.

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín odporúča denne konzumovať 15 g semienok chia. Tie však telu zaistia len 0,3 g EPA a DHA, zatiaľ čo 100 g lososa obsahuje 2,1 g, a je teda oveľa lepším zdrojom omega-3 mastných kyselín.

Ani bielkoviny a vláknina v pomerne malej dennej dávke nerobia z chia semienok nevyhnutnú súčasť našej stravy. S ohľadom na ich dobré nutričné vlastnosti však môžeme chia bez obáv zaradiť do svojho každodenného jedálneho lístka.


Prihlásiť