Vybrať rastlinný olej nemusí byť jednoduché. Orientovať sa dá medzi jednotlivými druhmi, no ako spoznať kvalitu dvoch olejov z tej istej rastliny? Aby sme vám s tým pomohli, prinášame test repkového oleja.
Do laboratória sme poslali 17 olejov. Väčšinou išlo o klasické rafinované oleje, zaradili sme však medzi ne aj jeden nerafinovaný, lisovaný za studena. Testovací program sme zamerali na kondíciu olejov, nežiaduce látky v nich a, samozrejme, aj na chuť a vôňu.
Veľký dôraz sme kládli na skúšky preukazujúce ich dobrý stav a stabilitu. Na meranie nám poslúžili tri parametre monitorujúce nežiaduci rozklad oleja, zažltnutie a jeho odolnosť proti vyšším teplotám. Rafinované oleje z tejto skúšky vyšli bez problémov. Nerafinovaná vzorka dopadla trochu horšie, nižšia stabilita je však vec, s ktorou sa musí v týchto prípadoch počítať. Okrem iného je to dôvod, prečo sa musia nerafinované oleje skladovať bez prístupu svetla pri nie príliš vysokej teplote a prečo nie sú za studena lisované oleje vhodné na vyprážanie.
Aj ochutnávka sa svojím spôsobom zaoberala otázkou čerstvosti. Vlastne ani nebolo príliš čo ochutnávať: od rafinovaných olejov sa očakáva, že nemajú žiadnu špeciálnu chuť ani vôňu. Naopak, akékoľvek príchute a pachy sú nedostatky. Opäť to neplatí pre nerafinovaný olej, pri ktorom sa musí počítať so špecifickou chuťou, vôňou a tmavšou farbou.
Pri skúmaní nežiaducich látok sme sa zamerali na pesticídy a kontaminanty vznikajúce pri rafinácii: monochlorpropandiol a gylcidylestery mastných kyselín. Dobrou správou je, že sme nezistili žiadne znepokojujúce výsledky.
Posledná skúška mala preveriť, aké mastné kyseliny sa v repkových olejoch vyskytujú. Získaný profil preveril, či oleje neobsahujú iné druhy oleja. Skontrolovali sme aj to, ako výrobcovia dodržiavajú predpisy o kyseline erukovej škodlivej srdcu. Môže v repkových semenách predstavovať najviac 2 % všetkých mastných kyselín.