Ako testujeme kuchynské roboty

Ako hodnotíme

Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.

  • funkcia: 60 %
  • ovládanie: 25 %
  • konštrukcia a spracovanie: 5 %
  • hlučnosť: 5 %
  • spotreba energie: 5 %

Limity hodnotenia

Niektoré hodnotenia môžu byť limitované.

Všeobecné podmienky testovania

  • Všetky skúšky sa uskutočnili v podmienkach simulujúcich použitie v domácnosti; zariadenia boli zapojené do siete s rovnakým napätím (230 V).
  • Všetky skúšky sa robili pri izbovej teplote 20 °C (± 5 °C).
  • Mliečne výrobky sme skladovali pred začatím testov v chladničke pri teplote 3 °C najmenej 24 hodín.
  • Pri testovaní sme v prípade potreby používali vodu z vodovodu (vždy z rovnakého zdroja) s teplotou 15 °C.
  • Pri každej skúške sme vždy starostlivo zaznamenali podrobnosti o nastavení, zvolenej funkcii a použitom príslušenstve (nadstavce, výmenné disky atď.).
  • V priebehu testovania sme sa vždy riadili inštrukciami uvedenými v manuáli − dodržiavali sme výrobcom stanovený maximálny čas prevádzky, odporúčaný rýchlostný stupeň aj konkrétny program.

Funkcia

Cesto na koláč

Recept: 150 g múky, 150 g cukru, 150 g masla, 3 vajcia; pečenie 55 minút v rúre predhriatej na 170 °C

Hodnotenie: čas potrebný na rozmiešanie surovín, rovnomernosť (hladkosť) cesta, nárast objemu po upečení, konzistencia a štruktúra upečeného koláča

Chlebové cesto

Pri miesení cesta na chlieb sa riadime jednotným receptom, vždy však využijeme maximálnu kapacitu, ktorú výrobca pri príprave chlebového cesta uvádza. Chlieb pečieme z pol kila cesta − nehľadiac na to, s akým množstvom surovín sme pracovali.

Recept: 500 g múky, 10 g soli, 350 ml vody a 10 g čerstvého droždia − zo základného receptu vypočítame podľa stanovenej kapacity konečné množstvo použitých surovín.

Hodnotenie: čas potrebný na vymiesenie cesta, rovnomernosť (hladkosť) cesta, vyskočenie po upečení, konzistencia a štruktúra upečeného chleba

Cesto na palacinky

Recept na 1 liter cesta: 250 g múky, 500 ml čerstvého plnotučného mlieka, 200 g vajec (bez škrupín) a 6 g soli

Hodnotenie: čas potrebný na rozmiešanie surovín, jemnosť, penivosť a miera tekutosti cesta, prítomnosť usadenín

Šľahanie vaječných bielkov (snehu)

Recept: 5 vaječných bielkov

Hodnotenie: čas potrebný na ušľahanie, kvalita snehu a nárast objemu po ušľahaní

Šľahačka

Recept: 250 ml smotany na šľahanie

Hodnotenie: čas potrebný na ušľahanie, kvalita šľahačky a nárast objemu po ušľahaní, stabilita konzistencie a objemu po 24 hodinách v chladničke

Majonéza

Recept: 2 vaječné žĺtky, lyžička horčice, 200 ml oleja

Hodnotenie: čas potrebný na ušľahanie, stuhnutosť a rovnomernosť, stabilita stuhnutia po 24 hodinách v chladničke

Sekanie: orechy/bylinky/cibuľa

Recept: 200 g lieskových orechov/20 g koriandra alebo petržlenu/1 veľká rozštvrtená cibuľa

Hodnotenie: čas potrebný na nasekanie, jemnosť a rovnomernosť

Strúhanie: syr/mrkva

Recept: 150 g ementálu/150 g mrkvy

Hodnotenie: čas potrebný na nastrúhanie, množstvo nenastrúhaných kúskov, rovnomernosť nastrúhania, sila potrebná na nastrúhanie (iba pri mrkve)

Detská výživa

Recept: 200 g zemiakov, 200 g mrkvy, 200 g hovädzieho mäsa; k predvareným surovinám sa pridá také množstvo vody, aby sme docielili žiaducu konzistenciu.

Hodnotenie: čas potrebný na prípravu, rovnomernosť a jemnosť, prítomnosť kúskov mäsa, množstvo nerozmixovaných surovín

Smoothie (rôzne verzie)

recept:

  • ½ hrušky, ½ pomaranča, ½ banánu, ½ stonky zeleru, 5 g petržlenu, 100 ml pomarančového džúsu a 50 ml grepového džúsu
  • 1 pomaranč, 2 jablká, 2 mrkvy, 100 ml bieleho jogurtu a 100 ml mlieka
  • 150 g mrazeného banánu, 50 g mrazených čučoriedok a 50 ml vody; 15 minút pred prípravou vyberieme ovocie z mrazničky a necháme trošku „zmäknúť“.

Hodnotenie: čas potrebný na rozmixovanie, rovnomernosť a jemnosť konzistencie, prítomnosť nerozmixovaných kúskov

Džús: pomarančový/jablkový

Recept: 5 pomarančov rozkrojených na polovice/5 jabĺk rozkrojených na polovicu

Hodnotenie: čas potrebný na odšťavenie, jemnosť, penivosť, prítomnosť dužiny, prítomnosť usadenín (10 minút po odšťavení), senzorická skúška

Krájanie zemiakov

Recept: 200 g zemiakov (krájanie každého zemiaka zvlášť)

Hodnotenie: čas potrebný na krájanie, rovnomernosť, množstvo nenakrájaných kúskov

Sekanie ľadu

Recept: 10 kociek ľadu

Hodnotenie: čas potrebný na prípravu, rovnomernosť, jemnosť, konzistencia

Hlučnosť

Pri všetkých kuchynských robotoch sa hlučnosť merala pri niekoľkých rýchlostných stupňoch zo vzdialenosti pol metra. Hlučnosť subjektívne posudzovali aj traja laboratórni experti. Celkové hodnotenie za hlučnosť pozostáva z kombinácie výsledkov oboch týchto čiastkových známok.

Obsluhovanie

V rámci ovládania sme posudzovali zrozumiteľnosť a kompletnosť návodu na použitie, zrozumiteľnosť ovládacích prvkov, jednoduchosť zostavenia a programovania, nalievanie (plnenie) a vylievanie (vyprázdňovanie), možnosť vizuálnej kontroly v priebehu procesu výroby, stabilitu prístroja, čistenie, uskladnenie alebo komfort pri používaní pravou aj ľavou rukou.

Konštrukcia a spracovanie

Hodnotili sme celkové spracovanie prístroja, pevnosť konštrukcie, starostlivé zasadenie jednotlivých dielov, vyhotovenie ovládacích prvkov alebo použitý materiál (plast, kov). Posudzovali sme aj odolnosť značenia alebo farby.

Spotreba energie

Merali sme spotrebu energie v stave stand-by, čiže pohotovostnom režime.

Prihlásiť