Ako hodnotíme
Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.
- funkcia: 60 %
- ovládanie: 25 %
- konštrukcia a spracovanie: 5 %
- hlučnosť: 5 %
- spotreba energie: 5 %
Limity hodnotenia
Niektoré hodnotenia môžu byť limitované.
Všeobecné podmienky testovania
- Všetky skúšky sa uskutočnili v podmienkach simulujúcich použitie v domácnosti; zariadenia boli zapojené do siete s rovnakým napätím (230 V).
- Všetky skúšky sa robili pri izbovej teplote 20 °C (± 5 °C).
- Mliečne výrobky sme skladovali pred začatím testov v chladničke pri teplote 3 °C najmenej 24 hodín.
- Pri testovaní sme v prípade potreby používali vodu z vodovodu (vždy z rovnakého zdroja) s teplotou 15 °C.
- Pri každej skúške sme vždy starostlivo zaznamenali podrobnosti o nastavení, zvolenej funkcii a použitom príslušenstve (nadstavce, výmenné disky atď.).
- V priebehu testovania sme sa vždy riadili inštrukciami uvedenými v manuáli − dodržiavali sme výrobcom stanovený maximálny čas prevádzky, odporúčaný rýchlostný stupeň aj konkrétny program.
Funkcia
Cesto na koláč
Recept: 150 g múky, 150 g cukru, 150 g masla, 3 vajcia; pečenie 55 minút v rúre predhriatej na 170 °C
Hodnotenie: čas potrebný na rozmiešanie surovín, rovnomernosť (hladkosť) cesta, nárast objemu po upečení, konzistencia a štruktúra upečeného koláča
Chlebové cesto
Pri miesení cesta na chlieb sa riadime jednotným receptom, vždy však využijeme maximálnu kapacitu, ktorú výrobca pri príprave chlebového cesta uvádza. Chlieb pečieme z pol kila cesta − nehľadiac na to, s akým množstvom surovín sme pracovali.
Recept: 500 g múky, 10 g soli, 350 ml vody a 10 g čerstvého droždia − zo základného receptu vypočítame podľa stanovenej kapacity konečné množstvo použitých surovín.
Hodnotenie: čas potrebný na vymiesenie cesta, rovnomernosť (hladkosť) cesta, vyskočenie po upečení, konzistencia a štruktúra upečeného chleba
Cesto na palacinky
Recept na 1 liter cesta: 250 g múky, 500 ml čerstvého plnotučného mlieka, 200 g vajec (bez škrupín) a 6 g soli
Hodnotenie: čas potrebný na rozmiešanie surovín, jemnosť, penivosť a miera tekutosti cesta, prítomnosť usadenín
Šľahanie vaječných bielkov (snehu)
Recept: 5 vaječných bielkov
Hodnotenie: čas potrebný na ušľahanie, kvalita snehu a nárast objemu po ušľahaní
Šľahačka
Recept: 250 ml smotany na šľahanie
Hodnotenie: čas potrebný na ušľahanie, kvalita šľahačky a nárast objemu po ušľahaní, stabilita konzistencie a objemu po 24 hodinách v chladničke
Majonéza
Recept: 2 vaječné žĺtky, lyžička horčice, 200 ml oleja
Hodnotenie: čas potrebný na ušľahanie, stuhnutosť a rovnomernosť, stabilita stuhnutia po 24 hodinách v chladničke
Sekanie: orechy/bylinky/cibuľa
Recept: 200 g lieskových orechov/20 g koriandra alebo petržlenu/1 veľká rozštvrtená cibuľa
Hodnotenie: čas potrebný na nasekanie, jemnosť a rovnomernosť
Strúhanie: syr/mrkva
Recept: 150 g ementálu/150 g mrkvy
Hodnotenie: čas potrebný na nastrúhanie, množstvo nenastrúhaných kúskov, rovnomernosť nastrúhania, sila potrebná na nastrúhanie (iba pri mrkve)
Detská výživa
Recept: 200 g zemiakov, 200 g mrkvy, 200 g hovädzieho mäsa; k predvareným surovinám sa pridá také množstvo vody, aby sme docielili žiaducu konzistenciu.
Hodnotenie: čas potrebný na prípravu, rovnomernosť a jemnosť, prítomnosť kúskov mäsa, množstvo nerozmixovaných surovín
Smoothie (rôzne verzie)
recept:
- ½ hrušky, ½ pomaranča, ½ banánu, ½ stonky zeleru, 5 g petržlenu, 100 ml pomarančového džúsu a 50 ml grepového džúsu
- 1 pomaranč, 2 jablká, 2 mrkvy, 100 ml bieleho jogurtu a 100 ml mlieka
- 150 g mrazeného banánu, 50 g mrazených čučoriedok a 50 ml vody; 15 minút pred prípravou vyberieme ovocie z mrazničky a necháme trošku „zmäknúť“.
Hodnotenie: čas potrebný na rozmixovanie, rovnomernosť a jemnosť konzistencie, prítomnosť nerozmixovaných kúskov
Džús: pomarančový/jablkový
Recept: 5 pomarančov rozkrojených na polovice/5 jabĺk rozkrojených na polovicu
Hodnotenie: čas potrebný na odšťavenie, jemnosť, penivosť, prítomnosť dužiny, prítomnosť usadenín (10 minút po odšťavení), senzorická skúška
Krájanie zemiakov
Recept: 200 g zemiakov (krájanie každého zemiaka zvlášť)
Hodnotenie: čas potrebný na krájanie, rovnomernosť, množstvo nenakrájaných kúskov
Sekanie ľadu
Recept: 10 kociek ľadu
Hodnotenie: čas potrebný na prípravu, rovnomernosť, jemnosť, konzistencia
Hlučnosť
Pri všetkých kuchynských robotoch sa hlučnosť merala pri niekoľkých rýchlostných stupňoch zo vzdialenosti pol metra. Hlučnosť subjektívne posudzovali aj traja laboratórni experti. Celkové hodnotenie za hlučnosť pozostáva z kombinácie výsledkov oboch týchto čiastkových známok.
Obsluhovanie
V rámci ovládania sme posudzovali zrozumiteľnosť a kompletnosť návodu na použitie, zrozumiteľnosť ovládacích prvkov, jednoduchosť zostavenia a programovania, nalievanie (plnenie) a vylievanie (vyprázdňovanie), možnosť vizuálnej kontroly v priebehu procesu výroby, stabilitu prístroja, čistenie, uskladnenie alebo komfort pri používaní pravou aj ľavou rukou.
Konštrukcia a spracovanie
Hodnotili sme celkové spracovanie prístroja, pevnosť konštrukcie, starostlivé zasadenie jednotlivých dielov, vyhotovenie ovládacích prvkov alebo použitý materiál (plast, kov). Posudzovali sme aj odolnosť značenia alebo farby.
Spotreba energie
Merali sme spotrebu energie v stave stand-by, čiže pohotovostnom režime.