Veľa rodičov rieši problém, ako prepašovať deťom na tanier ryby. Malým stravníkom na nich môže prekážať všeličo: kosti, koža alebo typická chuť a vôňa. Jednu z ciest ponúkajú obaľované rybie tyčinky. Ich kvalitu nám odhalil test rybích prstov.
Nakúpili sme 16 výrobkov rôznych typov. Svoje miesto v teste našli rybie prsty z celých filiet aj mletého rybieho mäsa, výrobky s rôznym obsahom rybacej suroviny a spolu s bežnými výrobkami sme do testu zaradili aj bezlepkové.
Zásadný význam mali analýzy obsahu rybieho mäsa. U nás neexistuje pre rybie prsty špeciálny predpis, ktorý by hovoril, koľko mäsa by mali obsahovať. Možno aj preto sme dospeli k pestrým výsledkom od 20 % do necelých 66 % rybieho mäsa. Ako obvykle sme zistené hodnoty porovnali s údajmi deklarovanými na etiketách. V troch prípadoch sme odhalili klamanie zákazníka − prsty obsahovali menej mäsa, než koľko sľubovali.
Ďalšou dôležitou skúškou bola ochutnávka. Vyprážaným rybacím tyčinkám sa príliš nedarilo. Lepšia ako uspokojivá známka nepadla, dokonca sme museli siahnuť aj po nedostatočnej. Najčastejšie sme narážali na problémy s konzistenciou a chuťou. Napríklad pri najhoršie hodnotenom výrobku sa komisia sťažovala na chuť hrachu, ktorá úplne prekryla rybací vnem.
Niekoľko analýz sme venovali nežiaducim látkam, napríklad akrylamidu − karcinogénnej zlúčenine, ktorá môže vznikať pri pečení a smažení. Pri rybích prstoch sa jej však báť nemusíte. Množstvo akrylamidu, ktoré sme po upečení v rybích prstoch našli, je porovnateľné s detskými sušienkami.
Záver chemických skúšok patril soliam – obyčajnej kuchynskej, fosfátom aj lepku. Do testu sme totiž zaradili aj niekoľko bezlepkových výrobkov a zaujímalo nás, či sú naozaj bez lepku.