Ako si vybrať citrusovú kôru

Obsah marcového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 3/2024 Obsah marcového dTestu

Sdílejte

Aktualizováno: 28.10.2019

Ten, kto potrebuje do cesta pridať citrusovú kôru, môže vyberať z troch možností.

Čerstvé citrusy ponúkajú autentickú kôru so všetkými prirodzenými aromatickými látkami. Ak sa rozhodnete postrúhať kôru z čerstvého ovocia, odporúčame vyberať tie v bio kvalite. Spoznáte ho ľahko podľa povinného európskeho loga „zeleného lístka“ a slova bio v názve. Ďalším poznávacím znamením je vyššia cena, ktorá odráža najmä fakt, že si pestovatelia bio citrusov nemôžu pomáhať používaním pesticídov. Práve preto je ich chemicky neošetrená kôra na pečenie vhodná. V bežných citrusoch sa musí počítať s výskytom pesticídov. V každom prípade odporúčame ovocie pred použitím dôkladne umyť. Množstvo pesticídov v kôre tým síce príliš neovplyvníte, no z hygienického hľadiska je umytie povrchu nevyhnutné.

Komu by sa nechcelo strúhať čerstvý citrón, môže si kúpiť sušenú citrónovú kôru. V obchodoch ju zvyčajne nájdete medzi korením. V drvivej väčšine ide o 100 % sušenú citrónovú kôru, niektorí výrobcovia zlepšujú jej farbu prídavkom siričitanov. Tie patria medzi potravinové alergény a citliví ľudia by si mali ich prítomnosť na obale ustrážiť. Siričitany sa musia, takisto ako ostatné potravinové alergény, uvádzať v zozname zložiek zvýraznené tak, aby boli na prvý pohľad nápadné.

Posledným druhom je kandizovaná citrusová kôra, ktorá má k čerstvému ovociu pomerne ďaleko, pripomína skôr cukrovinku. Býva totiž vyrobená zo zhruba 50 % kôry a zvyšok predstavuje predovšetkým cukor. Ak sa rozhodnete pre kandizovanú kôru, majte na pamäti, že spolu s ňou cesto zároveň aj sladíte. Pri kandizovanej kôre sa vypláca sledovať zloženie. Okrem ovocia a cukru môže obsahovať aj niektoré zbytočné vylepšujúce prísady, napríklad farbivá, arómu alebo konzervačné prísady.

Databáze testovaných výrobků

Citrusové kôry (14 výrobků)
poslední aktualizace: 31.10.2019


Prihlásiť