Ako testujeme černé čaje

Ako hodnotíme

Podíl skupin zkoušek na celkové hodnocení.

  • žádoucí látky: 25 %
  • senzorické hodnocení: 35 %
  • pesticidy: 15 %
  • nežádoucí látky: 15 %
  • obal a deklarace: 10 %

Celkové hodnotenie je limitované dostatočným a horším hodnotením obsahu nežiaducich látok a pesticídov.

V rámci stanovenia žiaducich látok sme zisťovali obsah kofeínu a teobromínu. Obe zlúčeniny sme merali v sypanom čaji metódou vysokovýkonnou kvapalinovou chromatografiou s detekciou v diódovom poli. Ďalej sme merali antioxidačnú aktivitu. Stanovenie antioxidačnej aktivity (vyjadrenej v mg ekvivalentu kyseliny askorbovej/100 g) sme merali v sypanom čaji metódou DPPH spektrofotometricky.

Skúšky nežiaducich látok zahŕňali analýzu polycyklických aromatických uhľovodíkov (PAH), konkrétne benzo[a]antracénu, benzo[b]fluoranténu, benzo[a]pyrénu a chryzénu. Na meranie PAH sme využili metódu vysokovýkonnej kvapalinovej chromatografie s fluorescenčnou detekciou. Ďalej sme metódou plynovej chromatografie s hmotnostnou detekciou stanovovali množstvo antrakinónu.

Pri analýze rezíduí pesticídov sme preverovali prítomnosť viac ako 600 látok pri použití metód plynovej chromatografie s hmotnostnou detekciou a kvapalinovej chromatografie s hmotnostnou detekciou.

Pre potreby senzorického hodnotenia sme pripravili 800 ml nálevu čaju podľa návodu na obale. Ak nebol uvedený objem hrnčeka, bolo použité 1 vrecúško na 200 ml vody, teda 4 vrecká na 800 ml, a ak bolo uvedené rozmedzie času lúhovania, použili sme strednú hodnotu. Každý hodnotilo 10 hodnotiacich. Na päťbodovej stupnici známkovali nasledujúce deskriptory: intenzitu tmavej farby, príjemnosť vône, intenzitu horkej chuti, intenzitu zvieravej chuti, príjemnosť chuti, celkový dojem a zároveň sme zaznamenali prípadné komentáre.

V parametri obal a deklarácie sme sledovali, či z údajov a obrázkov na obale jednoznačne vyplýva pôvod výrobku. Ďalej sme hodnotili prítomnosť niektorých dobrovoľne uvádzaných informácií: krajinu pôvodu suroviny, deklaráciu použitých druhov čaju a prítomnosť certifikátu udržateľnej produkcie surovín

Prihlásiť