Možno aj pre vás je ruská zmrzlina synonymom pre poctivé smotanové osvieženie. Pripravili sme test ruských zmrzlín, aby sme sa dozvedeli, aká je ich kvalita.
Laboratóriom prešlo celkovo 11 výrobkov slovenskej, poľskej aj litovskej produkcie. Drvivá väčšina zmrzlín sa hlásila medzi smotanové. Dôležitou skúškou preto bolo meranie obsahu mliečneho tuku a pátranie po rastlinných tukoch, pretože ich použitie je v smotanových mrazených krémoch zakázané. Bohužiaľ, jedna zo zmrzlín v tejto skúške neobstála.
Test pokračoval ochutnávkou. Sledovali sme, ako zmrzliny vyzerajú, voňajú a chutia, pričom sme kládli osobitný dôraz na intenzitu smotanovej chute. Ochutnávaním prešli zmrzliny bez väčších problémov, žiadnu vyložene zlú sme nenašli.
Poslednou praktickou skúškou bol tzv. meltdown test. Sleduje sa ním, ako rýchlo sa zmrzliny topia a odkvapkávajú. Platí pritom, že čím je zmrzlina stabilnejšia, tým pomalšie sa topí.
Na záver testu sme skúmali informácie na obaloch. V zložení sme hľadali, či výrobcovia deklarujú použitie glukózového sirupu, stabilizátorov, škrobu a prírodných aróm.