Chuť jari po celý rok

Obsah aprílového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2024 Obsah aprílového dTestu

Sdílejte

Publikované v časopise 5/2019

Rastlinné klíčky sú osviežujúcim spestrením pokrmov aj možným pestovateľským koníčkom. Doma si ich môžete pripraviť z rozmanitých druhov semien. Vyjdú vás navyše oveľa lacnejšie ako tie kúpené v obchode.

Či je leto, alebo zima, pri domácom klíčení môžete v semienkach prebudiť život kedykoľvek. Celoročne vám tak môžu poslúžiť ako zdroj prospešných látok. Obsahujú vlákninu, makroživiny, chlorofyl, vitamíny skupiny B a C, aminokyseliny podporujúce imunitu a metabolizmus aj minerály ako vápnik, horčík, železo alebo fosfor. Bielkoviny, ktoré sa v nich nachádzajú, sú navyše veľmi ľahko stráviteľné.

Okrem toho sú klíčky tiež výbornou súčasťou mnohých pokrmov. Pridať ich môžete do šalátov, teplých jedál, alebo hoci len na chlieb s maslom. Klíčiť možno množstvo rastliniek, ktorých chuť vás len tak neomrzí. Každý druh klíčkov má totiž trochu odlišnú chuť. Jemnú s osviežujúcim chrúmaním môžete čakať pri strukovinových klíčkoch, ako je mungo, cícer, hrach či šošovica. Univerzálne využitie majú aj obilniny, ktorých chuť nie je príliš výrazná. Naopak, výhonky s vyklíčenými lístkami sú všeobecne štipľavejšie, viac chuti tak vašim pokrmom dodajú potrebné klíčky reďkovky, lucerny, kelu, horčice, ďateliny alebo brokolice.

Rozdiel medzi kupovanými a doma pripravenými klíčkami spoznáte na rozmanitosti, množstve aj čerstvosti. V obchodoch bežne stretnete hotové klíčky fazule mungo alebo zmesi viacerých málo druhov. Balenie s hmotnosťou 200 g vás najčastejšie vyjde na 1,10 až 1,80 €. 200 g semienok vhodných na klíčenie kúpite za cenu okolo 4 €, no vrecúško vám vydrží na niekoľko várok, pri klíčení totiž niekoľkonásobne zväčšia svoj objem aj hmotnosť. Navyše budete mať istotu, že klíčky sú čerstvo zozbierané, nehovoriac o pestovateľskom zážitku, ktorý si v ideálnom prípade užijete rovnako ako konzumáciu klíčkov.

Zadarmo aj za niekoľko tisíc

Na prípravu domácich klíčkov si môžete zaobstarať rozmanité druhy klíčiaceho vybavenia, no takisto je možné semienka klíčiť v podomácky vytvorených nádobách. Základné nádoby, ktoré na klíčenie môžete kúpiť, sa odlišujú hlavne podľa semienok, ktoré v nich budete pripravovať. Nakličovacie poháre so stojanom, ktorý ich udržuje hore dnom, sú vhodné na semienka, ktoré pri namočení nevytvárajú gélový povlak. Ten by totiž sitko v pohári upchal a voda by v nej miesto prepláchnutia stála.

Na semienka rastlín ako šalvia hispánska (chia), žerucha alebo rukola sú preto vhodnejšie nakličovacie misky, v ktorých sú semienka na sitku rozprestreté rovnomerne a gél ich tak nezapchá. Takisto na nich môžete pripravovať aj ďalšie druhy semienok.

Vo viacposchodových bio miskách môže klíčiť aj viac druhov naraz. Na preplachovanie ich navyše nie je nutné rozdeľovať, prelievať ich môžete pokojne aj naraz. Skladajú sa z klíčiacich misiek, spodnej misky na vodu a veka. Práca s nimi je čistá a vďaka priehľadným stenám budete mať nad celým procesom kontrolu.


Ak si chcete dopriať chrumkavé klíčky, no na pravidelné preplachovanie semienok nemáte čas, investovať môžete do automatického klíčidla. Jeho nádoba je vybavená generátorom hmly, na vás tak zostáva len raz za pár dní doplniť vodu a nastaviť interval rosenia. No ani pri automatických klíčidlách nezabúdajte na hygienu. Raz týždenne umyte dno a veko nádoby, po zbere klíčkov vyčistite aj klíčiace pláty. Návody na použitie sa, samozrejme, môžu líšiť podľa druhov a výrobcov automatických klíčidiel. Čistenie za vás pravdepodobne bude môcť obstarať umývačka. Niektoré z klíčiacich zariadení je možné navyše použiť aj na sadenie semien.

Ak si klíčenie chcete zatiaľ len vyskúšať alebo sa vám jednoducho do ďalšieho kuchynského príslušenstva nechce investovať, klíčidlo si môžete vytvoriť aj svojpomocne. Najmä väčšie semená je možné nechať klíčiť vo vymytej PET fľaši, ktorej na dne zadovážite odvodňovacie otvory na preplachovanie. Sofistikovanejšie klíčidlá vyrobíte zo zaváracieho pohára a plátna. Osvedčeným prostriedkom je aj plastová miska s vatou, ktorá vám skvele poslúži na klíčenie žeruchy, reďkovky alebo šalátu. No ani pri doma vyrobených klíčiacich nádobách nezabúdajte na hygienu.

Čo sa týka cenového rozpätia klíčiacej nádoby, najlacnejšie vás, samozrejme, vyjdú tie podomácky vyrobené, ktoré je ťažšie udržať čisté. Klíčiaci pohár s objemom 700 ml so stojanom a odkvapkávacím tanierikom kúpite za približne 13 €. Obdobnú cenu zaplatíte aj za plastové biomisky. Tie zoženiete zhruba od 12 do 23 €. Za ceny od 20 do 50 € zaobstaráte keramické misky so sitkom vhodné na semienka potiahnuté gélom. Cena sa líši podľa priemeru klíčiacej plochy aj materiálu a spracovania. Najdrahšie sú automatické klíčidlá s cenami od 170 do 250 €.

Pridajte vodu

Vybrali ste si vhodné semienka a pripravili náčinie, teraz vám už chýbajú len dva najdôležitejšie komponenty − život prebúdzajúca voda a čas. Na začiatku každého klíčenia je riadne namočenie semienok. Tých dajte klíčiť naraz asi polievkovú lyžicu. Ak použijete v pohári semienka, ktoré nevytvárajú gél, namočte ich na osem hodín, aby napučali. Potom vodu sceďte a pohár postavte hore dnom do odkvapkávacej stanice. Na mladučké klíčky si teraz pár dní počkáte. Obvyklý čas klíčenia je 5 až 7 dní, v ktorých sa budete musieť o výhonky starať častým zalievaním vodou. To robte aspoň dvakrát denne, v teplých letných mesiacoch radšej aj častejšie. V pohári vodu vlejte k semienkam a potom v klíčiacej stanici nechajte odtiecť.

Trochu odlišné je pestovanie na miske. V tej môžete nechať klíčiť semienka pučiace aj vypúšťajúce gél. Tie na rozdiel od pučiacich semien namáčajte len asi na štvrť hodiny. Ich množstvo odmerajte podľa veľkosti klíčiacej plochy medzi čajovou lyžičkou a polievkovou lyžicou. Pokrývať by vo výsledku mali rovnomerne celú plochu sitka v jednej vrstve. Potom semená rovnako ako v pohári zlejte a rozprestrite na sitko. Prvé dva dni nechajte misku zakrytú napríklad tanierikom a vlhčite ju najlepšie pomocou rozprašovača raz až dvakrát denne. Zvyšných cca 5 dní už nechajte misku odklopenú a pokračujte vo vlhčení do chvíle, keď sa zospodu sitka objavia korienky. Potom je nutné klíčky v rovnakom intervale preplachovať prúdom vody, aby sa v nich nedržala pleseň. Z misky potom klíčky zozbierajte zhruba po týždni.

Ak ste sa rozhodli pre klíčenie na vate, posypte ju husto semienkami a pravidelne vlhčite. Klíčky potom môžete zhruba po desiatich dňoch prestrihávať a nechať klíčiť ďalej. No aj tu ich pravidelne kontrolujte, či sa na klíčkoch neobjavila pleseň. Ak áno, radšej nasaďte novú várku.

Po piatich až desiatich dňoch sú klíčky na jedlo ideálne, no niekoľko dní vám ešte pokojne vydržia v chladničke, kde sa k nim okrem tepla nedostáva ani svetlo. Do jedál alebo len tak na zdravé chrúmanie môžete z klíčkov odstrániť semenné obaly, k čomu by vám malo ľahko poslúžiť prepláchnutie vodou. Obaly nie sú nijako zvlášť bohaté na vitamíny ani iné prospešné látky, chýbať by vám teda nemali. Klíčky pred konzumáciou prepláchnite v každom prípade.

Vhodný výber aj starostlivé opláchnutie

Pri príprave domácich klíčkov si dajte pozor na výber semien aj na dodržiavanie postupov. Semienka ideálne kúpte v bio kvalite napríklad v obchodoch so zdravou výživou. Na rozdiel od semien určených na pestovanie totiž nie sú ošetrené chemikáliami. Dôležité je tiež kupovať semienka nelúpané a vcelku. Vopred si zistite, či sú klíčky danej rastliny na konzumáciu vhodné. Niektoré rastliny totiž v štádiu klíčkov môžu obsahovať jedovaté látky, napríklad klíčky fazule sa preto odporúčajú konzumovať až po prevarení. Odporúča sa tiež na jednej miske použiť vždy len jeden druh semienok. Klíčiť totiž môžu rôzne dlho (napríklad fazuľu mungo možno konzumovať už po troch dňoch) a vyžadovať odlišnú starostlivosť.

Dôležité je tiež už niekoľkokrát spomínané preplachovanie klíčkov. Bez neho sa môže na klíčkoch rozbujnieť pleseň, škodlivé mikroorganizmy či hniloba. Obsah misky preto preplachujte aspoň dvakrát denne. Keď sa ku klíčiacej miske dostanete častejšie, vodu vymieňajte pokojne aj viackrát za deň. Ak ste presvedčení, že ste hygienické pravidlá dodržali, a na koreňoch sa vám aj tak vytvorili biele chlpaté chumáčiky, úrodu hneď nevyhadzujte. Pri niektorých druhoch semienok, ako sú napríklad reďkovky, ide o normálny jav, biele chĺpky sú s najväčšou pravdepodobnosťou chumáčiky korienkov.


Prihlásiť