Ako testujeme napěňovače mléka

Ako hodnotíme

Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení elektrických napeňovačov mlieka.

  • funkcia: 50 %
  • ovládanie: 30 %
  • konštrukcia a spracovanie: 5 %
  • hlučnosť: 5 %
  • spotreba: 10 %

Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení manuálných a batériových napeňovačov mlieka.

  • funkcie: 55 %
  • obsluha: 33 %
  • konštrukcia a spracovanie: 6 %
  • hlučnosť: 6 %

Podmienky v priebehu testovania:

• Elektrické zariadenia sme zapájali do bežnej siete s napätím 230 V a používali sme ich pri bežnej izbovej teplote okolo 20 °C (± 3 °C).

• Všetky mlieka, ktoré sme pri testovaní používali, sa uskladnili v chladničke pri teplote 3 °C (± 2 °C).

• Nastavenie teploty a času sa vždy riadilo inštrukciami od výrobcu uvedenými v priloženom návode na použitie.

• Po každej testovacej disciplíne sme riadne umyli metly na šľahanie, sitká aj vnútrajšky kanvíc.

• Pred každou skúškou sme zaznamenali: nastavenú funkciu, použitú metlu na šľahanie/disk, množstvo, teplotu aj typ použitého mlieka.

Poznámka redakcie: V prípade sójového a mandľového mlieka, samozrejme, nejde o mlieko ako také, lenže o nápoje vyrobené z drvenej sóje alebo mandlí. V celom texte však budeme výraz mlieko používať aj pre tieto rastlinné nápoje.

Funkcia

Ohrev a penenie mlieka sme testovali s tromi druhmi čerstvého kravského mlieka (plnotučné, polotučné, nízkotučné) a dvoma zástupcami mlieka rastlinného (sójové a mandľové). Pri manuálnych aj ručných modeloch sme mlieko najprv ohriali na 65 °C a následne hodnotili iba to, akú kvalitnú penu z horúceho mlieka pripraví.

Do hodnotenia sa premietlo viac faktorov. Dôležitý pre nás bol čas, ktorý na tvorbu peny modely potrebovali (pričom sme vždy započítali časový údaj zodpovedajúci ohriatiu a napeneniu 100 mililitrov mlieka), ďalej konečná teplota aj objem peny a celková účinnosť peniaceho mechanizmu.

Keď s tým boli odborníci v laboratóriu hotoví, vrhli sa na hodnotenie kvality peny. Konkrétne sa zaujímali o jej textúru, jemnosť aj stálosť − tú hodnotili po 2 a 10 minútach od vyšľahania. Vyskúšali aj to, či sa z kanvičiek pena dobre nalieva. Na úplnom konci ostávalo už len penu ochutnať a overiť, či nezostávajú na dne kanvice spálené usadeniny. Skúšky nalievania a prítomnosť spálených usadenín sme nevykonávali pri modeloch na baterky.

Penenie studeného mlieka sme testovali s dvoma druhmi čerstvého kravského mlieka (plnotučné a odtučnené). Ak niektorý z testovaných napeňovačov funkciu samostatného penenia bez ohrevu neponúka, nehodnotili sme ho − skúšku neabsolvoval a v tabuľke uvádzame krížik.

Test aj hodnotenie prebiehalo obdobným spôsobom ako pri kombinovanej skúške ohrevu a penenia, iba sme vypustili meranie konečnej teploty peny. Do hodnotenia sme započítavali časový údaj zodpovedajúci napeneniu 100 mililitrov studeného mlieka.

Ohrev mlieka sme testovali s čerstvým kravským odtučneným mliekom. Ak niektorý z testovaných napeňovačov funkciu samostatného ohrevu neponúka, nehodnotili sme ho − skúšku neabsolvoval a v tabuľke uvádzame krížik.

Test aj hodnotenie prebiehalo obdobným spôsobom ako pri predchádzajúcich skúškach. Známky sme rozdali podľa toho, koľko času napeňovačom ohriatie mlieka zabralo a akú malo konečnú teplotu. Vždy sme započítali časový údaj zodpovedajúci ohriatiu 100 mililitrov mlieka. Do hodnotenia sa premietla aj celková kvalita ohriateho mlieka, množstvo usadenín alebo jednoduchosť nalievania.

Ovládanie

V rámci tejto skúšky sme vyskúšali, ako sa peniče ovládajú. Najprv sme nahliadli do priloženého návodu − nižšie hodnotenie získali tie modely, ktoré v ňom neuvádzali potrebné informácie alebo boli napísané malým, nečitateľným písmom. Ak bol niektorý z výrobkov dodaný úplne bez návodu, dostal za to čiastkové nedostatočné hodnotenie.

V laboratóriu sme na skúšku všetky modely zostavili a opäť rozložili. Zisťovali sme, či majú napeňovače čitateľne a zreteľne označené tlačidlá, vďaka ktorým sa dobre ovládajú. Nemohli sme prehliadnuť ani to, akým spôsobom sa z nich mlieko po našľahaní alebo ohriatí nalieva. Napokon sme do známky za ovládanie započítali aj to, ako sa jednotlivé modely čistia a uskladňujú.

Konštrukcia a spracovanie

V laboratóriu sme pri všetkých testovaných prístrojoch hodnotili ich konštrukčnú odolnosť, kvalitu použitého materiálu aj jednotlivých častí, ako sú tlačidlá a páčky. Ak sme pri niektorom modeli narazili na pochybenia v podobe tenkého alebo krehkého materiálu náchylného na poškodenie a poškriabanie, známku sme mu znížili.

Hlučnosť

Hlučnosť napeňovačov sme hodnotili dvojakým spôsobom. Najprv sme pri modeloch na elektrický pohon zmerali z polmetrovej vzdialenosti od zariadenia najvyššie vydávané decibely. Zvuk pri plnej prevádzke sme nechali ešte subjektívne zhodnotiť odborníkom v laboratóriu. Manuálne a ručné modely sme hodnotili iba druhým uvedeným spôsobom.

Spotreba

Skúšku sme robili iba pri elektrických napeňovačoch. V laboratóriu sme merali ich spotrebu pri plnej prevádzke, pričom dôležitá pre nás bola hodnota zodpovedajúca napeneniu 100 mililitrov mlieka. Do hodnotenia sa zároveň premietla spotreba v rámci režimu stand-by.

Prihlásiť