Ako testujeme

Ako hodnotíme

Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení

 40 %,  25 %,  15 %,  15 %,  5 %.

  • splnenie legislatívnych pož.: 40 %
  • senzorické hodnotenie: 25 %
  • tovaroznalecké hodnotenie: 15 %
  • deklarácia: 15 %
  • nežiaduce látky: 5 %

Limity hodnotenia

Niektoré čiastkové hodnotenia môžu byť limitované hraničnými hodnotami. V takom prípade nemusí celkové hodnotenie zodpovedať váženému priemeru čiastkových hodnotení.

Senzorické hodnotenie odkvapkaných paradajok prebiehalo podľa stupnice 1 – 5.

Stupnica na hodnotenie príjemnosti a dojmu: 1 − vynikajúci, 2 − veľmi dobrý, 3 − dobrý, priemerný, 4 − takmer nevyhovujúci, 5 − nevyhovujúci

Stupnica pre hodnotenie intenzity: 1 − veľmi málo intenzívny, 2 − málo intenzívny, 3 − stredne intenzívny, priemerný, 4 − intenzívny, 5 − veľmi intenzívny

Na hodnotení sa zúčastnilo 10 hodnotiteľov, ako neutralizátor sa použil chlieb. Posudzovala sa intenzita červenej farby, príjemnosť vzhľadu, príjemnosť textúry, intenzita paradajkovej chuti, intenzita slanej chuti, intenzita pachutí + popis a celkový dojem

Stanovenie hmotnosti a hmotnosti pevného podielu sa uskutočnilo vážením.

Obsah soli ako sodíka sme stanovovali metódou atómovej absorpčnej spektrometrie (AAS) v pevnom podiele.

Stanovenie počtu mezofilných baktérií mliečneho kvasenia prebiehalo podľa ČSN ISO 15214 (560117) a kvasiniek a plesní podľa ČSN ISO 21527-2 (560650) v pevnom podiele.

Stanovenie ftalátov prebiehalo plynovou chromatografiou s hmotnostnou spektrometriou (GC/MS) po izolácii gélovou permeačnou chromatografiou (v oleji). Sledovali sa tieto látky:

  • diizobutylftalát, CAS 84-69-5
  • di-n-butylftalát, CAS 84-74-2
  • benzyl butyl ftalát, CAS 85-68-7
  • bis (2-etylhexyl) ftalát, CAS 117-81-7
  • di-n-oktylftalát, CAS 117-84-0
  • di-iso-nonylftalát, CAS 28553-12-0
  • di-ico-decylftalát, CAS 26761-40-0

3-MCPD (voľný a viazaný) sme zisťovali plynovou chromatografiou s tandemovou hmotnostnou spektrometriou (GC/MS/MS) v oleji.

Ergosterol sa stanovoval vysokovýkonnou kvapalinovou chromatografiou s UV detekciou (HPLC/UV) v celom výrobku.

Pesticídy sa stanovovali plynovou chromatografiou (GC/MS) a kvapalinovou chromatografiou s tandemovou hmotnostnou spektrometriou (LC/MS/MS) v celom výrobku.

Prihlásiť