Test hriankovačov 2019

Publikované v časopise 1/2019

Tiež patríte k tým, ktorým robí ráno celý deň? Zbiehajú sa vám slinky pri predstave chrumkavého a dozlatista opečeného chleba? V našom teste sme skúškam podrobili 17 modelov hriankovačov s jedným alebo dvoma opekajúcimi otvormi, do ktorých sa zmestia najčastejšie dva, maximálne štyri plátky chleba. Najväčší dôraz sme kládli na hodnotenie samotného opekania, našej pozornosti tradične neušla ani jednoduchosť ovládania. Ukázalo sa, že správne opečená hrianka nie je samozrejmosťou.

Išlo nám predovšetkým o to, aby sme zistili, koľko času zaberie jednotlivým modelom príprava hrianok z čerstvého aj mrazeného pečiva a či ich opekajú pekne dozlatista (rovnomerne z oboch strán). Veľké rozdiely sme zaznamenali práve v dĺžke prípravy: najpomalší model opekal hrianku až trikrát dlhšie než „rýchlik“ testu.

Aj tentoraz sa odborníci v laboratóriu pozreli na zúbok jednoduchosti ovládania. V tejto súvislosti už tradične skúmali priložený návod z hľadiska jeho obsahu aj miery zrozumiteľnosti. Zaujímalo ich napríklad aj to, ako ľahko sa hrianky vkladajú a vyberajú, či reaguje hriankovač dostatočne citlivo na nastavený stupeň opekania alebo ako ľahko sa čistí.

Niektoré modely nás sklamali svojím konštrukčným spracovaním − použitý materiál nebol dostatočne odolný. Pri niekoľkých hriankovačoch, na čele s najväčším nepodarkom testu, sme narazili na problém v podobe hroziaceho rizika popálenia o rozpálené časti spotrebiča (pri vyberaní hotových hrianok).

A čo myslíte, ako to dopadlo? Boli hrianky opečené dozlatista a chrumkavé tak akurát? Výsledky mali veľa podôb: hrianky boli nedopečené alebo s viditeľnými pruhmi. V jednom prípade sme narazili aj na hrianky spálené doslova na uhoľ. Nezostáva nám iné než skonštatovať, že pripraviť hrianku na jednotku nemusí byť také jednoduché, ako sa zdá na prvý pohľad.


Testované topinkovače (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Hriankovače (17 výrobků)
poslední aktualizace: 28.12.2018


Prihlásiť