Januárový test sme venovali cestovinám a vybrali sme taký druh, ktorý majú, podľa prieskumov, naši spotrebitelia najradšej – fusilli, čiže vretená. Snažili sme sa o čo najširšie pokrytie ponuky na trhu, preto sme na testovanie vretien vybrali cestoviny z mäkkej aj tvrdej pšenice, druhy vaječné aj bezvaječné aj niekoľko špeciálnych bezlepkových výrobkov.
Cestoviny prešli sériou praktických aj chemických skúšok. Praktické vlastnosti sme zisťovali po tom, ako sme cestoviny pripravili podľa návodu do stavu al dente. Pomocou špeciálnych prístrojov sme merali ich pevnosť, lepivosť a nechýbala ani klasická ochutnávka. Výsledky odhalili medzi jednotlivými kategóriami cestovín výrazné rozdiely. Všeobecne najlepšie sa darilo v tvrdosti a lepivosti takým cestovinám, ktoré boli vyrobené z tvrdej pšenice.
Chemické skúšky sa pri všetkých kategóriách zamerali na mykotoxín deoxynivalenol. Pri vaječných cestovinách sme zisťovali aj obsah vajec, bezlepkové cestoviny prešli analýzou obsahu lepku. V bezlepkových cestovinách sme narazili na závažnejší problém. Vretená značky Sam Mills obsahovali dvojnásobné množstvo lepku, než koľko pripúšťa legislatíva.