Na balených rybách aj filetách sa latinský názov ryby dočítate na obale. Losos obyčajný (Salmosalar) alebo aj atlantický je najväčší z rodu Salmo, ktorý po dvoch rokoch dorastá do dĺžky vyše 70 cm. Na komerčné účely sa losos obyčajný chová v akvafarmách napríklad v Nórsku, Írsku, Kanade alebo v Rusku. Tvorí 90 % chovaných lososov na trhu a 50 % celkového trhu s lososmi. V divej prírode ho človek prakticky vylovil.Losos gorbuša (Oncorhynchus gorbuscha), v angličtine známy ako pink alebo humpback salmon, je najmenší a najhojnejší zo skupiny tichomorských lososov. Gorbuša sa vyžíva v studených vodách s teplotou do 14 ° C, jeho prirodzeným prostredím sú arktické a tichomorské pobrežné vody a rieky. Na rozdiel od lososa sa gorbuša cielene chová na farmách len minimálne, drvivá väčšina žije voľne a loví sa na mori.
V obchodoch sa môžete stretnúť s rybami balenými aj nebalenými, ktoré sa predávajú pri pultoch s obsluhou. Mrazené ryby sa predávajú v celku ajv podobe celých a naporciovanýchfiliet. Na nich sa spotrebiteľ musí dočítať, o aký typ ryby ide. Pri ďalších rybích produktoch, napríklad mletých polotovaroch a pod., takáto informácia povinná nie je, napriek tomu ju zvyčajne výrobcovia uvádzajú.
Na každom balení mrazenej ryby nájdete dátum minimálnej trvanlivosti a dátum zamrazenia, ktoré sa vypláca rešpektovať. Ryby by mali byť čo najčerstvejšie, čas od zamrazenia by nemal byť príliš dlhý. Presvedčili sme sa na vlastnej koži, že po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti síce zostáva ryba z pohľadu chemického zloženia rovnaká, utrpieť však môže zo senzorického pohľadu. Mäso môže dlhodobým skladovaním v mrazničke „vymrznúť“, teda vyschnúť.