Každoročne sa venujeme rôznym druhom korenia, tento rok prišiel na rad test mletej škorice. Hoci škorica patrí medzi často kupované druhy korenia, najviac ju zákazníci zháňajú v posledných troch mesiacoch roka, v sezóne vareného vína, štrúdle a prípravy vianočného pečiva.
Dali sme otestovať 12 vzoriek mletej škorice rôznych značiek. V laboratóriu sme zisťovali, či škorica spĺňa požiadavky vyhlášky č. 398/2016 Zb. na čistotu a obsah silíc. Sledovali sme množstvo nežiaducich látok − kumarínu spolu s aflatoxínmi – a pátrali sme aj po nežiaducich mikróboch − salmonelách a plesniach. Chemické a mikrobiologické analýzy nakoniec doplnila ochutnávka.
Z laboratória sme tentoraz dostali prevažne dobré správy. Žiadna zo škorice nemala problémy a vyhoveli legislatívnym požiadavkám. Rozbory nežiaducich látok nám potvrdili, že by sa používanie škorice nemalo preháňať. Dôvodom je kumarín, ktorý škodí pečeni, a jeho prítomnosť sme zistili vo všetkých 12 vzorkách. S jeho výskytom sa musí v škorici počítať, pretože kumarín je neoddeliteľnou súčasťou škoricovej silice. Dobrou správou bolo, že hoci sa zistené koncentrácie kumarínu výrazne líšili, ani v jednom prípade sme nezaznamenali neobvykle vysoké hodnoty. Pátranie po aflatoxínoch žiadne problémy neodhalilo a vzorkám sa dobre darilo aj pri mikrobiologických a senzorických skúškach.