Ako testujeme mleté skořice

Ako hodnotíme

Podiel skupiny skúšok na celkové hodnotenie.

  • silice: 30 %
  • fyz.-chemické parametre: 25 %
  • senzorické hodnotenie: 20 %
  • nežiaduce látky: 20 %
  • mikrobiológia: 5 %

Množstvo silíc sme určili objemovo po päťhodinovej destilácii škorice.

Na senzorické hodnotenie sme použili opisnú metódu. Pri nej hodnotitelia overovali zhodu vzoriek so senzorickými vlastnosťami predpísanými prílohou 1 vyhlášky 398/2016 Zb.

V rámci hodnotenia fyzikálno-chemických parametrov sme posudzovali obsah vody a množstvo popola, piesku prepočítaného na množstvo sušiny. Obsah vody sa stanovil objemovo podľa normy DIN 10229: 2000-08. Množstvo popola sme stanovovali gravimetricky po spálení vzorky, množstvo piesku sme zistili aj gravimetricky ako zvyšok po rozpustení popola v kyseline.

Medzi sledované nežiaduce látky sme zaradili kumarín a aflatoxíny B1, B2, G1 a G2. Obsah kumarínu sme zisťovali pomocou kvapalinovej chromatografie zisťovaním hmoty spektrometriou. Rovnakou metódou sa meral aj obsah aflatoxínov.

Prihlásiť