Kupujete si tiež lososa bez toho, aby ste sa bližšie zaujímali, o aký druh ide a kde pred ulovením trávil svoj život? Ak áno, nie ste rozhodne jediní a možno sa práve teraz dozviete, ako to je vlastne s lososom. Slovenský názov losos nie je označenie pre jednu konkrétnu rybu, ale zastrešuje hneď niekoľko druhov lososovitých rýb. Losos na vašom tanieri bude pravdepodobne buď losos atlantický, čiže obyčajný, alebo losos gorbuša či losos keta. Pri mrazených rybách a filetách sa latinský názov ryby dočítate na obale.
Takisto sa môžete dočítať, či ide o rybu divú, teda z voľnej prírody, alebo odchovanú na rybacej farme. Európske nariadenie č. 1379/2013 prikazuje výrobcom, aby túto skutočnosť spolu so spôsobom výlovu na svojich obaloch spotrebiteľom oznamovali. Rovnaké informácie musia byť k dispozícii aj pri nákupe nebalených rýb. Spôsob spracovania a chovu sa môže výrazne podpísať najmä na obsahu tuku, omega-3 a omega-6 nenasýtených mastných kyselín.
Do nášho testu sme poslali 10 druhov filiet z lososa bez rozdielu druhu aj spôsobu odchovu. Ako rybia súťaž dopadla?