Ako testujeme mražené filety z lososa

Ako hodnotíme

Podiel skupiny skúšok na celkové hodnotenie.

  • obsah a kvalita tuku: 35 %
  • senzorické hodnotenie: 30 %
  • obsah mäsa: 20 %
  • nevhodné látky: 10 %
  • správnosť deklarácie tuku: 5 %

Obsah mäsa sme zisťovali výpočtom z analýz. Tuk sme zisťovali s pomocou gravimetrie, bielkoviny podľa Kjeldahla.

Podiely mastných kyselín v tuku sa zisťovali metódou plynovej chromatografie s plameňovo ionizačnou detekciou (GC-FID).

Ťažké kovy olovo a kadmium sme detegovali pomocou elektrotermickej atómovej absorpčnej spektrometrie GF-AAS. Ortuť metódou AAS- AMA.

Na určenie pesticídov sme využili metódu plynovej chromatografie s dusíkovo-fosforovým detektorom (CG-NPD).

Antiseptické farbivámalachitovú a leukomalachitovú zeleň, kryštalickú a leukokryštalickú fialovúsme zisťovali vysokovýkonnou kvapalnou chromatografiou s tandemovou hmotnostnou spektrometriou (HPLC-MS/MS)

Antibiotiká sa zisťovali kultivačnou metódou aj pomocou vysokoúčinnej kvapalinovej chromatografie s tandemovou hmotnostnou spektrometriou.

Senzorické hodnotenie vykonávalo 9 posudzovateľov. Vzorky lososa posudzovali tak surové, ako aj tepelne spracované po 15-minútovom varení v pare. V parametroch vzhľad, vôňa, konzistencia a chuť udeľovali známky od 1 do 5 tak, ako v škole.

Prihlásiť