Ako hodnotíme
Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.
- senzorické hodnotenie: 35 %
- obsah soli: 30 %
- dodržanie deklarácie soli: 15 %
- mikrobiológia: 10 %
- mykotoxíny: 10 %
Senzorické hodnotenie
Arašidy boli vždy v balení premiešané a nasypané do téglikov, na testovaní sa zúčastnilo 10 hodnotiteľov. Ako neutralizátor sme použili vodu. Posudzovala sa prítomnosť a intenzita nasledujúcich deskriptorov: príjemnosť vzhľadu (tvar, farba, zlomky, príjemnosť vône, intenzita prímesí zápachu (+ slovný popis), intenzita tvrdosti, intenzita slanej chuti, príjemnosť chuti, intenzita pachutí (+ slovný popis)
Na vyhodnotenie príjemnosti sme použili túto stupnicu: 1 − vynikajúca, 2 − veľmi dobrá, 3 − dobrá, priemerná, 4 − takmer nevyhovujúca, 5 − nevyhovujúca
Na vyhodnotenie intenzity sme použili túto stupnicu: 1 − veľmi málo intenzívna, 2 − málo intenzívna, 3 − stredne intenzívna, priemerná, 4 − intenzívna, 5 − veľmi intenzívna
Mikrobiologické skúšky
Na zisťovanie prítomnosti a množstva potenciálnej tvorby toxínov plesní a baktérií salmonely sa použila kultivačná metóda.
Mykotoxíny
Na zisťovanie prítomnosti aflatoxínov, deoxynivalenolu a ochratoxínu A bola použitá kvapalinová chromatografia s tandemovou hmotnostnou spektrometriou (LC-MS/MS).
Obsah soli
Množstvo soli vo výrobku sme zistili výpočtom na základe merania obsahu sodíka, ktorý sme zistili atómovou absorpčnou spektrometriou (F AAS).
Deklarácia soli
Správnosť deklarácie sme hodnotili porovnaním hodnoty soli uvedenej na obale so zistenou skutočnou hodnotou.