Ako vybrať jedlú soľ

Obsah aprílového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2024 Obsah aprílového dTestu

Sdílejte

Aktualizováno: 4.10.2018

Ak potrebujete iba osoliť, stačí siahnuť po akejkoľvek soli. Kvalitu soli v Českej republike definuje vyhláška 398/2016 Zb. a tá hovorí, že soľ musí obsahovať najmenej 98 % chloridu sodného. Pri soli s jódom či fluórom je to najmenej 97 %.

Základné delenie sa odohráva podľa pôvodu soli. Kamenná soľ sa doluje v podobe nerastov alebo sa vyrába kryštalizáciou v baniach vytvorenej soľanky (soľného roztoku).

Kryštalizáciou z odparovanej morskej vody sa získava soľ morská. Špeciálny spôsob pomalého vyparovania morskej vody z plytkých panvíc zas  vedie k vzniku veľmi drahej soli fleur di sel, ktorá má podobu soľného kvetu.

Rozdiely medzi soľami sú aj vo veľkosti kryštálov. Ak disponujete špeciálnym mlynčekom, môžete doň kúpiť hrubozrnnú soľ a tú pred každým použitím čerstvo namlieť. Solenie nenamletou hrubozrnnou soľou však môže byť ošemetné. Pomalšie sa totiž rozpúšťa a môže sa stať, že časť jedla bude neosolená a okolie kryštálov, naopak, presolené.

Ak potrebujete soľ jemnú, môžete si ešte zvoliť medzi mletou a vákuovou. Čo sa rozumie mletou soľou, je asi jasné, vákuová si zaslúži vysvetlenie. Vyrába sa zo soľanky alebo morskej vody procesom kryštalizácie z vákua, ktoré umožňuje rýchle odparenie vody, a vznikajú pri tom drobné soľné kryštáliky. Vákuová kryštalizácia sa tiež používa pri výrobe špeciálnej soli na posypanie pečiva. Tá vyzerá podobne ako obyčajná hrubá soľ, vďaka poréznej štruktúre kryštálikov je však krehká.

Na trhu je možné kúpiť aj mnoho farebných kamenných solí. Príkladom môže byť napríklad ružová himalájska. Farbu soli dodávajú rôzne minerálne prísady, za ružovými kryštálikmi stojí železo. Základom týchto solí je opäť chlorid sodný, vďaka minerálnym prímesiam však môžu mať netypické príchute. Napríklad čierna soľ Kala Nama sa vyznačuje vaječnou príchuťou spôsobenou sírnymi zlúčeninami.

Pri výbere soli môžete tiež zohľadniť to, či bola obohatená. Najčastejšie sa do soli pridáva jód, nájsť môžete aj výrobky s prídavkom fluóru. Obohacovanie soli týmito prvkami má význam pri prevencii problémov so štítnou žľazou v oblastiach, kde sa jód a fluór prirodzene nevyskytujú, napríklad v horách. Kilogram obohatenej soli má obsahovať 20 až 34 mg jódu, čo je zhruba 100× viac než pri neupravenej.

Databáze testovaných výrobků

Jedlá soľ (19 výrobků)
poslední aktualizace: 27.9.2018


Prihlásiť