Ako testujeme jedlé soli

Ako hodnotíme

Podiel skupín skúšok na celkovom hodnotení.

  • obsah soli: 40 %
  • senzorické hodnotenie: 25 %
  • minerálne látky: 20 %
  • obal a deklarácia: 15 %

Obsah soli

Podiel sušiny sme stanovili gravimetricky po úplnom vysušení vzorky.

Množstvo chloridu sodného sme stanovovali výpočtom z obsahu sodíka zisteného pomocou plameňovej atómovej absorpčnej spektrometrie (F-AAS).

Obsah nerozpustných prímesí sme stanovovali gravimetricky.

Minerálne látky

Obsahy jódu, kadmia, medi a olova sme zisťovali pomocou hmotnostnej spektrometrie s indukčne viazanou plazmou (ICP-MS)

Množstvo vápnika a železa sme merali použitím emisnej spektrometrie s indukčne viazanou plazmou (ICP-OES), podiel draslíka atómovou absorpčnou spektrometriou (F-AAS).

Senzorické hodnotenie

Na testovaní sa zúčastnilo 14 hodnotiacich a sledovali vzhľad, intenzitu slanej chuti, prítomnosť cudzích vôní a príchutí a intenzitu tvrdosti a hrubosti kryštálikov. Vzorky soli určené na použitie v mlynčekoch sme pred hodnotením pomleli do formy jemne mletej soli s podielom kryštálov prechádzajúcich 1 mm okami sita. Soľ sme posudzovali v kryštalickej forme, hodnotenie chuti, tvrdosti a hrubosti kryštálov prebiehalo na chlebe natretom maslom. Vzhľad a intenzitu slanej chuti sme tiež hodnotili aj v 1 % soľnom roztoku. Ako neutralizátor slúžili voda a suchý chlieb.

Obal a deklarácia

Kontrolovali sme, či etikety neobsahujú niektoré výrazy a informácie zakázané vyhláškou 417/2016 Zb. Taktiež sme sledovali, či zloženie deklaruje prídavok protihrudkovacích látok.

Prihlásiť