Najvyššie priečky rebríčkov zdravých potravín sa striedajú a menia pomerne často. Celkom dlho sa tam, napriek konkurencii, darí udržať šalvii hispánskej, presnejšie jej plodom − chia semienkam. V ostatných rokoch sa z nich stal bežný tovar dostupný aj v supermarketoch, a tak prišiel čas, aby sme pripravili test semienok šalvie.
Pred desiatimi rokmi chia semienka okrem botanikov poznal len málokto a nie div − v Európskej únii sa totiž môže oficiálne predávať až od roku 2009. Pôvodne stredoamerická plodina si zákazníkov získala predovšetkým svojou výživnou hodnotou. Ponúkajú totiž vysoký obsah omega-3 polynenasýtených mastných kyselín, bielkoviny obsahujúce aj esenciálne aminokyseliny a bohaté sú aj na vlákninu. Okrem toho majú aj veľmi dobré želírovacie schopnosti a dokážu z mlieka vytvoriť puding bez toho, aby bolo nutné pridávať škrob.
Do testu sme nakúpili 14 vzoriek chia semienok, medzi nimi aj výrobky v bio kvalite. V laboratóriu sme zisťovali, koľko obsahujú žiaducich živín aj to, či neobsahujú nežiaduce pesticídy a mykotoxíny.
Chia semienka nás v žiadnom ohľade nesklamali. Množstvo oleja aj omega-3 kyselín presne zodpovedalo priemerným údajom z vedeckých databáz a olej bol kvalitný, nevykazoval známky žltnutia. Nedostatky sme nenašli ani v obsahu bielkovín. Ich množstvo bolo v niekoľkých prípadoch dokonca nadpriemerné a prevýšilo aj údaje deklarované v tabuľke výživových hodnôt.
Na problémy sme nenarazili ani pri analýzach mykotoxínov. Väčšinou boli vzorky úplne čisté, a pokiaľ sme na mykotoxíny narazili, bolo ich množstvo hlboko pod povoleným limitom. Podobne to bolo aj s pesticídmi. Hľadali sme viac ako 200 látok a väčšinou márne. Na pesticídy sme narazili len dvakrát. V oboch prípadoch išlo o semienka z klasického, no nie bio poľnohospodárstva, a namerané hodnoty takisto nepresiahli prípustné maximum.