Vyzerá to jednoducho, no aj na grilovanie treba mať skúsenosti. Dĺžku grilovania, teplotu a výber vhodného vybavenia na grilovanie by mala do značnej miery určovať voľba surovín a ich veľkosť. Plátky mäsa alebo rybacie filety potrebujú krátkodobý kontakt s teplom, pri surovinách, ktoré sa rozpadajú, oceníme viac pevné dno ako rošt, na mäso s kosťou alebo celé kura je vhodnejší uzavretý priestor s nižšou teplotou a dlhší čas, chrumkavosť pri zelenine dosiahneme pri prudkom a rýchlom pečení.
Tým sa však veda nekončí. So žeravými uhlíkmi v tradičnom grile sa teplota reguluje pomerne ťažko, navyše si musíte obstarávať palivo. Otáčanie surovín môže pre zmenu skončiť pádom cez rošt, odkiaľ ich už v jedlej podobe nedostanete. Čakanie „na farbu“ sa môže rýchlo zvrtnúť na odkrajovanie čiernych častí a podobne. Práve s ohľadom na všetky podobné riziká vychádza kontaktný gril ako najmenší problém, ktorý ponúka potenciálne najčistejšiu prácu. Hoci je to trochu na úkor atmosféry.
Na ktorý prístroj sa môžete spoľahnúť a použiť ho s pokojným svedomím v domácom prostredí? To sme nechali zisťovať odborníkov. V našom hodnotení zohrali významnú úlohu kulinárske výsledky grilovaného kuracieho mäsa, filiet z lososa, zeleniny a zapečených toastov so syrom. Premietlo sa doň však aj to, aká jednoduchá je práca s prístrojom, či sa dobre čistí, ako je dielensky spracovaný a koľko energie spotrebuje.