Test plnotučných horčíc 2018

Publikované v časopise 8/2018

K párkom kečup alebo horčicu? V odpovedi na túto otázku je spoločnosť zvyčajne rozpoltená. Výnimkou sú tí, ktorí si berú oboje. Kečupom sme sa naposledy venovali pred dvoma rokmi, tentoraz prišiel čas na horčice a naša voľba padla na plnotučnú klasiku. Žiadne prekvapenie sa nekonalo. Horčiciam sa vyhli závažné problémy, žiadna však ani výrazne neoslnila.

Po štyroch rokoch sme opäť pripravili test plnotučných horčíc. Zaradili sme doň 16 výrobkov. Výber ako obvykle zahŕňal renomované značky, no aj produkty predávané pod privátnou značkou obchodných reťazcov. Takisto sa v teste zišli všetky obvyklé spôsoby balenia horčíc − plastové tégliky, umelohmotné fľaše aj poháre.

V teste sme preverovali dodržanie požiadaviek, ktoré na kvalitu horčíc kladie vyhláška 398/2016 Zb. Z fyzikálno-chemických parametrov nás tak zaujímal obsah sušiny, cukru, tuku, minerálnych nečistôt a celková kyslosť. Ďalej sme pátrali po konzervačných a nežiaducich látkach. Sledovali sme, či dodržiavajú povolené limity pre prídavok konzervantov a či prítomnosť týchto látok avizujú na etiketách. Okrem konzervačných aditív nás zaujímal aj obsah škodlivej kyseliny erukovej. Tá sa prirodzene vyskytuje v horčičnom oleji a s ním prechádza aj do finálnych výrobkov.

Dôležitou súčasťou testu bolo senzorické hodnotenie zamerané na príjemnosť a intenzitu vône, farby, chuti, štipľavosti a hľadanie prípadných nedostatkov. Štipľavosť horčíc sme navyše sledovali aj chemickou analýzou obsahu alyl-izotiokyanátu. Táto látka sa vytvára v mletých horčicových semenách počas výroby horčice a stojí za pikantnou chuťou.

Výsledky testu boli pomerne vyrovnané. Nenarazili sme na zásadné nedostatky, žiadna z horčíc však ani nevynikala nadpriemernou kvalitou.


Testované plnotučné hořčice (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Plnotučná horčica (16 výrobků)
poslední aktualizace: 2.8.2018


Prihlásiť