Na letné mesiace sme si vybrali sezónnu tému a prinášame test kuracích pŕs. Dôvod je naporúdzi, leto je tradične späté s grilovaním. Pokiaľ ide o kuracie mäso, tak prsné rezne končia na grile najčastejšie.
V supermarketoch sme nakúpili 11 vzoriek balených chladených kuracích pŕs. Všetky ihneď prevzali v laboratóriu, aby mohli v sérii skúšok preveriť ich kvalitu a bezpečnosť. Zaujímalo nás, či kuracie mäso neobsahuje príliš veľa vody, či sa v ňom neskrývajú nebezpečné baktérie a zvyšky antibiotík. Sledovali sme aj to, akú starostlivosť venovali výrobcovia opracovaniu rezňov. Bohužiaľ sme narazili na niekoľko vzoriek, ktoré nedokázali vyhovieť zákonným požiadavkám.
Jedným z hlavných parametrov kvality a poctivosti kuracieho mäsa je obsah vody. Presnejšie povedané pomer medzi tým, koľkokrát obsah vody prevažuje nad obsahom bielkovín. V kuracích prsiach by nemal presiahnuť hodnotu 3,40 a test ukázal, že dva výrobky, ktoré boli nad maximálnou povolenou hodnotou, testom neprešli.
Predpisy týkajúce sa kuracieho mäsa monitorujú a limitujú aj obsah salmonely. Legislatíva je prísna, aby kuracie mäso bolo vyhovujúce, nesmie sa salmonela objaviť ani v jednom z piatich kontrolovaných balení. Striktný prístup je namieste, pretože na nákazu salmonelózou človeku stačí iba 20 baktérií. Aj s mikrobiálnou bezpečnosťou mali kurčatá problémy − nežiaduce salmonely sme našli v troch testovaných značkách.
Zaujímavé výsledky ukázala aj skúška antibiotickej rezistencie. Tak sa označuje problém, keď baktérie získajú odolnosť proti často používaným antibiotikám. Dôsledky rozšírenia rezistentných mikróbov sú viac než nepríjemné − ak sa človek takou baktériou nakazí, bežne používané lieky by proti tomu nemuseli účinkovať. S rezistenciou sme sa stretli aj pri testovaných kuracích rezňoch. Overovali sme ju pri 16 rôznych mikroorganizmoch a v nejakej podobe sme ju našli v 11 z nich.
Na druhej strane v samotnom kuracom mäse sme žiadne antibiotiká nenašli a celkom dobre dopadlo aj tovaroznalecké posúdenie. Sledovali sme, či sú rezne správne opracované, a hľadali sme na nich prípadné chyby a odchýlky.