Ako vybrať instantné kakao

Aktualizováno: 9.5.2018

Môže sa stať, že pri výbere instantného kakaa prevezmú iniciatívu deti. Vtedy sa dá očakávať, že vyhrá najatraktívnejší obal alebo najpropagovanejšia značka. Pokiaľ však zostane výber vo vašich rukách, odporúčame otočiť obal na tú menej krikľavú stranu a preštudovať si jeho zloženie.

Obsah kakaa

Najdôležitejšou a najhodnotnejšou zložkou je kakao. Na jeho množstvo predpisy nekladú žiadne, ani minimálne požiadavky, všetko záleží na zvážení výrobcu. Pri výbere môžete v prípade kakaa uplatniť zásadu čím viac, tým lepšie. Hoci už len preto, že v kakaovejšom výrobku zostáva menej miesta pre cukor. Obsah kakaa patrí v tomto type výrobku k povinným údajom a nájdete ho v zložení. Najčastejšie sa pohybuje okolo 20 %, nájsť však môžete aj dvojnásobné množstvo.

Obsah cukru

Kakao je v instantných nápojoch najdôležitejšou zložkou, cukor však tou najhojnejšie zastúpenou. Obsah cukru sa v samotnom prášku pohybuje od 60 % do 80 %. Množstvo cukru patrí aj medzi povinne zverejňované údaje, nájdete ho v tabuľke výživových hodnôt. Pri cukre by sme odporučili opačný prístup ako pri kakau a vyberali radšej výrobky, kde je ho menej. Naše prepočty totiž ukázali, že niektoré nápoje môžu jednou šálkou dodať takmer kompletnú odporúčanú dennú dávku cukru.

Vitamíny a minerálne látky

Poslednou často zastúpenou zložkou sú pridané vitamíny a minerály. V našom teste sme sa s týmto obohatením stretli v polovici vzoriek vrátane výrobkov známych značiek. Doplňovanie vitamínov a minerálov do kakaa nepovažujeme za potrebné. Výsledný efekt navyše závisí od formy vitamínu a minerálu, ktorú výrobca použil, respektíve od využiteľnosti danej látky v organizme. Istejšou cestou je preto doplnenie vitamínov z prírodných zdrojov.

Testované instantní kakaa (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Instantné kakao (16 výrobků)
poslední aktualizace: 29.3.2018


Prihlásiť