Obsah kakaa
Najdôležitejšou a najhodnotnejšou zložkou je kakao. Na jeho množstvo predpisy nekladú žiadne, ani minimálne požiadavky, všetko záleží na zvážení výrobcu. Pri výbere môžete v prípade kakaa uplatniť zásadu čím viac, tým lepšie. Hoci už len preto, že v kakaovejšom výrobku zostáva menej miesta pre cukor. Obsah kakaa patrí v tomto type výrobku k povinným údajom a nájdete ho v zložení. Najčastejšie sa pohybuje okolo 20 %, nájsť však môžete aj dvojnásobné množstvo.
Obsah cukru
Kakao je v instantných nápojoch najdôležitejšou zložkou, cukor však tou najhojnejšie zastúpenou. Obsah cukru sa v samotnom prášku pohybuje od 60 % do 80 %. Množstvo cukru patrí aj medzi povinne zverejňované údaje, nájdete ho v tabuľke výživových hodnôt. Pri cukre by sme odporučili opačný prístup ako pri kakau a vyberali radšej výrobky, kde je ho menej. Naše prepočty totiž ukázali, že niektoré nápoje môžu jednou šálkou dodať takmer kompletnú odporúčanú dennú dávku cukru.
Vitamíny a minerálne látky
Poslednou často zastúpenou zložkou sú pridané vitamíny a minerály. V našom teste sme sa s týmto obohatením stretli v polovici vzoriek vrátane výrobkov známych značiek. Doplňovanie vitamínov a minerálov do kakaa nepovažujeme za potrebné. Výsledný efekt navyše závisí od formy vitamínu a minerálu, ktorú výrobca použil, respektíve od využiteľnosti danej látky v organizme. Istejšou cestou je preto doplnenie vitamínov z prírodných zdrojov.