Test instantného kakaa 2018

Sdílejte

Publikované v časopise 4/2018

V marci sme vliezli za pec a pranostika nám radí, aby sme na svojich pozíciách zotrvali aj v apríli. Hrnček horúceho dobrého kakaa dokáže posunúť obyčajné leňošenie v teple na vyššiu úroveň príjemnosti. Zisťovali sme, ako k pohode prispejú instantné kakaové nápoje a poslali 16 zástupcov do laboratória. S klamaním ani bezpečnosťou problémy nemali, niektoré však vám aj vašim deťom osladia život až príliš.

Po viac ako dvoch rokoch sme sa opäť zamerali na kakao a pripravili test instantných kakaových nápojov. Granko, Nesquik a podobné typy výrobkov sú ľahkou cestou k šálke teplého kakaa. Vždy však platí, že za pohodlie sa platí a v tomto prípade je cenou nutnosť spoľahnúť sa na recept výrobcov.

Do testu sme poslali 16 vzoriek instantného kakaa. Ako obvykle nesmeli chýbať výrobky známych značiek aj reťazcov. Aj tentoraz došlo na skúmanie dvojakej kvality a na porovnávanie sme poslali do laboratória českú a britskú vzorku kakaa Nesquik. Dodajme hneď, že rozdiely medzi nimi neboli nijako výrazné a náš výrobok dopadol o trochu lepšie.

Skúšky a analýzy sme zamerali na zistenie obsahu samotného kakaa, nežiaducich látok aj senzorické hodnotenie. Okrem toho sme sledovali aj obsah cukru v jednotlivých výrobkoch. Žiadny z výrobkov nemal problémy s dodržaním deklarovaného obsahu kakaa. S dobrými výsledkami skončilo aj meranie obsahu nežiaducich látok. Konkrétne sme sledovali mykotoxín ochratoxín A a pozornosť sme venovali aj kontaminácii minerálnymi olejmi, ktoré sa môžu do kakaa dostať z papierových obalov alebo z maziva výrobných strojov.

Čo sa týka množstva, hlavnou zložkou instantného kakaa je cukor. Predstavuje 60 až 80 % hmotnosti zmesi. Jeho množstvo sa povinne deklaruje v tabuľke výživových hodnôt a práve v nich sme sledovali, koľko cukru obsahuje samotný prášok a koľko ho nájdeme vo výslednom nápoji pripravenom podľa návodu. Niektoré nápoje boli sladké až príliš. Našli sme aj výrobok, ktorý by jednou šálkou takmer dokázal pokryť odporúčaný denný príjem cukru. Množstvo cukru sa prejavilo aj pri senzorickom hodnotení, keď niektoré výrobky strácali body za veľmi sladkú chuť.


Testované výrobky - instantní kakaa (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Instantné kakao (16 výrobků)
poslední aktualizace: 29.3.2018


Prihlásiť