Obilniny sa objavujú v rôznych podobách v našich raňajkách pomerne často. Vypočuli sme preto želanie našich čitateľov a podrobili sme obľúbené ovsené vločky skúškam v laboratóriu.
Zo segmentu, ktorý má názov raňajkové cereálie, kam patria napríklad aj müsli alebo cornflakes, oberá predaný objem čistých ovsených vločiek skoro o štvrtinu. Celkovo sa však za vločky utŕži len desatina z toho, čo spotrebitelia minú za raňajkové cereálie. Z toho vyplýva, že vločky sú dostupnou, obľúbenou a lacnou surovinou.
Do nášho testu sme vyberali najdostupnejšie ovsené vločky bez ohľadu na ich veľkosť. Zastúpení sú tak naši, ako aj zahraniční výrobcovia, menšie značky aj tie zo supermarketov. Celkovo do laboratória putovalo 14 druhov vločiek.
Testovali sme, či je ich kvalita v súlade s našou vyhláškou, ako sú na tom po výživovej stránke, či ovos cestou z poľa k zákazníkovi nesplesnivel a či sa v nich nenachádza toľko diskutovaný pesticíd glyfozát.