Ako testujeme

Ako hodnotíme

Podiel čiastkových skúšok na celkovom hodnotení
 

  • funkcie: 60 %
  • ovládanie: 25 %
  • konštrukcia a spracovanie: 5 %
  • hlučnosť: 5 %
  • spotreba energie: 5 %

Limity hodnotenia

Niektoré čiastkové hodnotenia môžu byť limitované hraničnými hodnotami. V takom prípade nemusí celkové hodnotenie zodpovedať váženému priemeru čiastkových hodnotení.

Funkcie

Hlavnou časťou testu boli praktické skúšky. Nižšie uvádzame výsledný produkt, použité ingrediencie a za dvojbodkou faktory podieľajúce sa na hodnotení.

Liate cesto (250 g bielej pšeničnej múky, 500 ml čerstvého plnotučného mlieka (3,5 % tuku), 200 g vajec, 6 g soli): hodnotenie času ušľahania, rovnomernosť, penivosť a hladkosť.

Linecké cesto (150 g múky, 150 g cukru, 150 g masla, 3 vajcia): hodnotenie času ušľahania, rovnomernosť a hladkosť.

Chlebové cesto: (500 g bielej pšeničnej múky, 10 g soli, 350 g vody, 10 g čerstvých kvasníc): hodnotenie času vymiesenia, konzistencia, vykysnutie, štruktúra po upečení.

Sneh z bielkov (5 vaječných bielkov): hodnotenie času na ušľahanie, kvality a nárast objemu.

Šľahačka (250 ml smotany): hodnotenie času na ušľahanie, kvalita a nárast objemu.

Majonéza (2 vaječné žĺtky, čajová lyžička horčice, 2 dl oleja): hodnotenie času ušľahania, kvalita, konzistencia a vzhľad krátko po výrobe aj po 24 hodinách v chladničke.

Syr (150 g syra ementála s využitím nadstavca so stredným alebo hrubším stupňom sekania): hodnotenie času na nastrúhanie, rovnomernosť nastrúhaných kúskov.

Mrkva (150 g mrkvy s využitím nadstavca s najjemnejším stupňom sekania): hodnotenie času na nastrúhanie, rovnomernosť nastrúhaných kúskov.

Orechy (200 g orechov): hodnotenie času potrebného na nasekanie, rovnomernosť a jemnosť.

Bylinky (20 g listového petržlenu): hodnotenie času na nasekanie, rovnomernosť a jemnosť.

Cibuľa (1 veľká cibuľa rozrezaná na štyri časti): hodnotenie času na nasekanie, rovnomernosť a jemnosť.

Zemiaky (200 g zemiakov): hodnotenie času nutného na nakrájanie a rovnomernosť kúskov.

Detská výživa (200 g zemiakov, 200 g mrkvy, 200 g hovädzieho mäsa): hodnotenie času potrebného na rozmixovanie, kvality, rovnomernosť, štruktúra a jemnosť, kontrola sfarbenia nadstavca – či naň majú potraviny vplyv. Pyré sme po rozmixovaní prepasírovali cez sito, aby sme mohli ohodnotiť množstvo prípadných hrudiek, ktoré sitom neprešli.

Džús (5 pomarančov, resp. 5 jabĺk): hodnotenie času potrebného na výrobu pomarančového alebo jablkového džúsu, konzistencia, chuť aj prípadné usadeniny.

Smoothie (vyrábali sme tri druhy kokteilov: 1. „zelený“: ½ hrušky, ½ pomaranča, ½ banánu, ½ zeleru, 5 g špenátu, 100 ml pomarančového džúsu, 50 ml grapefruitového džúsu, 2. ovocný: 1 banán, 1 pomaranč, 2 jablká, 100 ml bieleho jogurtu, 3. mix: 1 pomaranč, 2 jablká, 2 mrkvy, 100 ml prírodného jogurtu, 100 ml mlieka): hodnotenie času potrebného na ušľahanie, rovnomernosť a konzistencia.

Ľad (10  kociek ľadu): hodnotenie času potrebného na nasekanie, rovnomernosť a konzistencia.

Hranolčeky (200 g zemiakov): hodnotenie času nutného na výrobu hranolčekov a ich rovnomernosti.

Ovládanie

V rámci ovládania sme posudzovali zrozumiteľnosť a kompletnosť návodu na použitie, montáž, jednoduchosť ovládacieho panelu, jednoduchosť manipulácie a skladovanie alebo čistenie.

Kvalita spracovania

Hodnotí sa celkové spracovanie prístroja, mohutnosť, pevnosť, konštrukcia, starostlivé zasadenie jednotlivých dielov. Takisto aj kvalita ovládacích prvkov, odolnosť značenia aj farby.

Hlučnosť

Hlučnosť sa pri všetkých robotoch merala v decibeloch pri najvyššom prevodovom stupni zo vzdialenosti pol metra. Zároveň ju subjektívne hodnotili aj traja technickí experti, ktorí posudzovali tak silu vydávaného zvuku, ako aj jeho charakter.

Bezpečnosť

Okrem kontroly prítomnosti výstražných symbolov sme do testu bezpečnosti zahrnuli aj hodnotenie bezpečnosti spojené s používaním elektrického prúdu (izolácia a kontinuita elektrického pripojenia).

Záťažová skúška

Test odolnosti motora prístroja. Všetky absolvovali počas dvoch po sebe idúcich skúšobných dní 120 cyklov, teda 60 cyklov každý deň (tri minúty v akcii, minúta pauza, po pätnástich cykloch pauza hodina) miesenie zmesi ovsených vločiek a vody (1/3 ku 2/3) a 120 cyklov , teda 60 cyklov každý deň (5 minút v akcii, minúta pauza, po dvadsiatich cykloch pauza hodina) a miešania prachu a vody (1/3 ku 2/3). Dohromady išlo teda o 240 cyklov.

Prihlásiť