Definíciu instantnej kávy nájdeme vo vyhláške ministerstva poľnohospodárstva č. 330/1997 Zb. v platnom znení, ktorá výrobcom nariaďuje, že sa vo výrobku nesmú nachádzať žiadne iné látky iba tie z pravej zrnkovej kávy. V instantnej (rozpustnej) káve môže byť maximálne 5 % vlhkosti a zároveň musí obsahovať aspoň 2,5 % kofeínu. Vo výrobku s názvom káva sa nesmú používať kávovinové náhradky, napríklad pražený čakankový koreň.
Na výber: Informáciu, že jedinou predvolenou surovinou vo výrobku je skutočne výhradne iba káva, nájdeme na etikete. V zložení výrobku je to uvedené napríklad slovami „100 % rozpustná káva“ alebo „pražená rozpustná 100 % káva“ a pod. Ak výrobok obsahuje pridané kávoviny, musí to byť v zložení napísané, a preto sa už nesmie nazývať instantná (rozpustná) káva. Dajte si pozor, ak sa na prednej strane obalu objavujú zmenené alebo zdrobnené obchodné názvy ako „Café“ alebo „Kávička“. V takom prípade môže ísť o zmes z kávoviny. Pravdu najlepšie odhalíte zo zloženia.
S kofeínom alebo bez? Rozpustná káva si zachováva vlastnosti klasickej kávy, obsahuje teda aj kofeín, ktorého podiel musí byť vo výrobku podľa vyhlášky najmenej 2,5 %. Predáva sa aj instantná (rozpustná) káva bez kofeínu, v takom prípade môže byť jeho obsah najviac 0,3 %.
Z arabiky alebo z robusty? Jemnejšou odrodou kávy je arabica, ktorá je drahšia, pretože má nižšie výnosy a zbiera sa ručne. Bežná je kombinácia viacerých druhov arabiky s drsnejšou a na kofeín bohatšou robustou. Bohužiaľ, výrobca nemusí deklarovať použité odrody kávy, a preto ich na mnohých obaloch nenájdete.
Čo znamená lyofilizovaná? Týmto výrazom výrobca upozorňuje na novší a šetrnejší spôsob sušenia kávového extraktu tzv. vymrazovaním. Silný výluh (extrakt) kávy, ktorý je základom finálneho výrobku, sa suší pri veľmi nízkej teplote a tento proces sa označuje ako lyofilizácia. Tradičnejším spôsobom sušenia je tzv. sprejovanie, keď sa silný kávový extrakt rozstrekuje v prúde horúceho vzduchu, až sa kvapôčky usušia na prášok. Informácie o použitej metóde sušenia takisto nie sú povinné. Lyofilizovanú kávu však často prezradí jej typický vzhľad – veľké kryštály s hladkým povrchom.
Dokedy spotrebovať? Na obale musí byť uvedený dátum minimálnej trvanlivosti, do ktorého má byť instantná káva skonzumovaná. Čím vzdialenejší dátum, tým čerstvejší výrobok si odnesiete domov.