Ako vybrať instantnú kávu

Obsah srpnového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 8/2018 Obsah srpnového dTestu

Aktualizováno: 30.12.2017

Instantná alebo aj rozpustná káva je potravinársky výrobok, ktorý sa získava výlučne z praženej zrnkovej kávy a má formu prášku alebo granúl. Výrobný postup je stručne takýto: Nahrubo pomletá pražená káva sa pod vysokým tlakom lúhuje v horúcej vode a vzniknutý extrakt sa potom usuší. Výhodou instantného výrobku je jednoduchá príprava.

Definíciu instantnej kávy nájdeme vo vyhláške ministerstva poľnohospodárstva č. 330/1997 Zb. v platnom znení, ktorá výrobcom nariaďuje, že sa vo výrobku nesmú nachádzať žiadne iné látky iba tie z pravej zrnkovej kávy. V instantnej (rozpustnej) káve môže byť maximálne 5 % vlhkosti a zároveň musí obsahovať aspoň 2,5 % kofeínu. Vo výrobku s názvom káva sa nesmú používať kávovinové náhradky, napríklad pražený čakankový koreň.

Na výber: Informáciu, že jedinou predvolenou surovinou vo výrobku je skutočne výhradne iba káva, nájdeme na etikete. V zložení výrobku je to uvedené napríklad slovami „100 % rozpustná káva“ alebo „pražená rozpustná 100 % káva“ a pod. Ak výrobok obsahuje pridané kávoviny, musí to byť v zložení napísané, a preto sa už nesmie nazývať instantná (rozpustná) káva. Dajte si pozor, ak sa na prednej strane obalu objavujú zmenené alebo zdrobnené obchodné názvy ako „Café“ alebo „Kávička“. V takom prípade môže ísť o zmes z kávoviny. Pravdu najlepšie odhalíte zo zloženia.

S kofeínom alebo bez? Rozpustná káva si zachováva vlastnosti klasickej kávy, obsahuje teda aj kofeín, ktorého podiel musí byť vo výrobku podľa vyhlášky najmenej 2,5 %. Predáva sa aj instantná (rozpustná) káva bez kofeínu, v takom prípade môže byť jeho obsah najviac 0,3 %.

Z arabiky alebo z robusty? Jemnejšou odrodou kávy je arabica, ktorá je drahšia, pretože má nižšie výnosy a zbiera sa ručne. Bežná je kombinácia viacerých druhov arabiky s drsnejšou a na kofeín bohatšou robustou. Bohužiaľ, výrobca nemusí deklarovať použité odrody kávy, a preto ich na mnohých obaloch nenájdete.

Čo znamená lyofilizovaná? Týmto výrazom výrobca upozorňuje na novší a šetrnejší spôsob sušenia kávového extraktu tzv. vymrazovaním. Silný výluh (extrakt) kávy, ktorý je základom finálneho výrobku, sa suší pri veľmi nízkej teplote a tento proces sa označuje ako lyofilizácia. Tradičnejším spôsobom sušenia je tzv. sprejovanie, keď sa silný kávový extrakt rozstrekuje v prúde horúceho vzduchu, až sa kvapôčky usušia na prášok. Informácie o použitej metóde sušenia takisto nie sú povinné. Lyofilizovanú kávu však často prezradí jej typický vzhľad – veľké kryštály s hladkým povrchom.

Dokedy spotrebovať? Na obale musí byť uvedený dátum minimálnej trvanlivosti, do ktorého má byť instantná káva skonzumovaná. Čím vzdialenejší dátum, tým čerstvejší výrobok si odnesiete domov.

Databáze testovaných výrobků

Instantná káva (12 výrobků)
poslední aktualizace: 2.1.2018


Prihlásiť