Test instantnej kávy 2018

Publikované v časopise 1/2018

Napriek prekvitajúcej kávovej kultúre zostáva nadpolovičná väčšina našich konzumentov verná káve instantnej. Väčšinou si šálku kávy spájame s pokojom alebo niečím sladkým – jednoducho s pohodou. Pozreli sme sa, či sú v pohode aj samotné rozpustné kávy. Okrem chute a vône nás zaujímali aj nežiaduce látky vznikajúce pri pražení kávových zŕn, napríklad v poslednom čase často skloňovaný akrylamid. Výsledky nie sú žiadna výhra, pretože tri vzorky ukazovali vyšší obsah nežiaducich látok.

Napriek kaviarenskému boomu v posledných rokoch pijú českí konzumenti kávy stále najčastejšie tú instantnú. V jej konzumácii je Česká republika špičkou medzi ostatnými štátmi Európskej únie. Každý z nás ročne vypije okolo 200 šálok rozpustnej kávy. Aby ste vedeli, ako je na tom s kvalitou vaša obľúbená značka, pripravili sme test instantných káv.

Do testu sme zaradili 12 vzoriek instantných káv, ktoré sa predávajú pod názvom Gold a často sa prezentujú ako kvalitnejšie. Laboratórne analýzy hľadali v kávach tak látky žiaduce – kofeín a antioxidanty –, ako aj tie nežiaduce a nebezpečné – ochratoxín A, furán a akrylamid. Súčasťou testu bola, samozrejme, aj ochutnávka a nechýbala ani kontrola textov uvedených na obale.

Najviac sa kávy líšili v obsahu nežiaducich látok. Pri porovnaní s testom z roku 2011 neboli problémy s mykotoxínmi ochratoxínom A. V niekoľkých prípadoch sme však narazili na vyšší obsah akrylamidu a furánu – dvoch karcinogénnych látok, ktoré vznikajú pri pražení kávy. Množstvo akrylamidu v jednej zo vzoriek bolo dokonca vyššie, prekročilo legislatívny limit, ktorý bude platný od apríla roku 2018.

Zaujímali nás však aj pozitívne aspekty kávy. Zdravotne prospešná antioxidačná aktivita kávy, prispievajúca k ochrane organizmu pred útokmi voľných radikálov, bola pri všetkých vzorkách porovnateľná. Obsah kofeínu sa líšil, jeho množstvo však závisí aj od použitej odrody kávy. Arabica obsahuje menej kofeínu ako robusta, no bohužiaľ, nie všetci výrobcovia použitú odrodu deklarujú. Preto sme množstvo kofeínu brali len ako informáciu a nezahrnuli sme ho do celkovej známky. Ochutnávka priniesla pomerne vyrovnané, skôr priemerné výsledky. Skutočných chýb sa objavilo len pár, najčastejšie išlo o chybu v chuti, napríklad prílišnú kyslosť alebo pripálenú príchuť.


Testované instantní káva (porovnat)


Prihlásiť