Ako si vybrať orechy

Obsah aprílového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2024 Obsah aprílového dTestu

Sdílejte

Aktualizováno: 31.3.2020

Výber orechov v obchode môže byť skutočne orieškom. Podľa informácií na obale sa príliš vyberať nedá, zrejme najdôležitejším kritériom pri výbere je vizuálna kontrola orechov. Našťastie pre zákazníkov, väčšina z nich sa ponúka aspoň v čiastočne priehľadných obaloch, ktoré to umožňujú.

Navyše, kvalita orechov je, podobne ako pri všetkom ovocí a zelenine, plne v rukách prírody a môže sa preto meniť v závislosti od odrody alebo počasia v danom roku. Výrobcovia sa môžu pričiniť najmä tým, že surovinu šetrne vylúpnu zo škrupín a veľmi dôkladne vytriedia.

Záväzné požiadavky na kvalitu lieskových orechov nájdeme vo vyhláške č. 157/2003 Zb. Nie sú príliš obsiahle a najväčší dôraz sa kladie na dostatočné vysušenie predávaných jadier (lieskové jadrá môžu obsahovať maximálne 6 % vody, vlašské 5 %), mieru výskytu nečistôt (maximálne 0,5 %) a na základné senzorické vlastnosti. Samozrejmosťou by mali byť orechy celistvé, nepoškodené, s príjemnou chuťou, bez výskytu škodcov a viditeľných plesní. Týmto minimálnym požiadavkám musia vyhovovať všetky predávané suché škrupinové plody.

Čo teda sledovať? V priehľadných obaloch vždy pohľadom skontrolujte, či nie sú orechy príliš mechanicky poškodené. Určitá miera poškodenia povrchu v nich bude zrejme vždy, no vysoký výskyt polených jadier pri lieskových orechoch alebo orechoch s hlboko zasahujúcim poškodením šupky je nežiaduce. Rovnako pozorne sledujte, či sa v balení neobjavujú mŕtvi alebo živí škodcovia, prípadne stopy po nich, napríklad pavučinky. Takisto nekupujte orechy s viditeľnou plesňou. Orechy so škodcami alebo plesňami sa nepovažujú za bezpečné a musia sa vyradiť z predaja.

Z údajov na obale si môžete všímať krajinu pôvodu. Prevažná väčšina produkcie lieskových orechov síce pochádza z Turecka, v obchodoch však môžete naraziť aj na talianske, gruzínske alebo azerbajdžanské. Vlašské orechy putujú z USA, Mexika, Moldavska alebo Ukrajiny.

Ďalej je dobré kontrolovať dátum minimálnej trvanlivosti. Všetky orechy obsahujú vysoký podiel oleja, ktorý v priebehu času starne, zažltne a dáva orieškom nepríjemnú pachuť a pach. Vypláca sa preto vyberať balenia s čo najdlhším časom do konca dátumu minimálnej trvanlivosti. Tie by mali byť najčerstvejšie.

Databáze testovaných výrobků

Vlašské orechy (14 výrobků)
poslední aktualizace: 2.4.2020
Lieskové orechy (14 výrobků)
poslední aktualizace: 30.11.2017


Prihlásiť