Ako si vybrať lieskové orechy

Obsah říjnového vydání

Aktuální číslo časopisu dTest 10/2018 Obsah říjnového vydání

Aktualizováno: 28.11.2017

Výber lieskových jadier v obchode môže byť skutočne tvrdým orieškom. Podľa informácií na obale sa príliš vyberať nedá, zrejme najdôležitejším krokom pri výbere je vizuálna kontrola orechov. Našťastie pre zákazníkov, väčšina z nich sa ponúka aspoň v čiastočne priehľadných obaloch, ktoré takúto kontrolu umožňujú.

Navyše, kvalita orechov je, podobne ako pri všetkom ovocí a zelenine, úplne v rukách prírody. Môže sa preto meniť v závislosti od odrody aj počasia. Výrobcovia sa môžu pričiniť najmä tým, že surovinu šetrne vylúpu zo škrupín a veľmi dôkladne vytriedia. Záväzné požiadavky na kvalitu lieskových orechov nájdeme vo vyhláške č. 157/2003 Zb. Nie sú príliš obsiahle a najväčší dôraz sa kladie na dostatočné vysušenie predávaných jadier (môžu obsahovať maximálne 6 % vody), mieru výskytu nečistôt (maximálne 0,5 %) a na základné senzorické vlastnosti. Samozrejmosťou by mali byť orechy celistvé, nepoškodené, s príjemnou chuťou, bez výskytu škodcov a viditeľných plesní. Tieto minimálne požiadavky musia vyhovovať všetkým predávaným lieskovým orechom.

Pre potreby obchodníkov a pestovateľov orechov sú však tieto všeobecné požiadavky nedostačujúce a sami pri oceňovaní používajú systém najrôznejších klasifikácií. Rozlišujú sa tak lieskové orechy guľaté, pretiahnuté aj špicaté a vplyv na cenu má aj konkrétna odroda. Mimochodom, kráľovnou medzi lieskami je Tonda Gentile di Piemont. Táto odroda pestovaná v talianskom Piemonte patrí k najcennejším a vyhľadávajú ju renomovaní cukrári aj výrobcovia čokolád. Okrem tvaru a odrody sa lieskové oriešky triedia podľa veľkosti, jednotnosti a prípadných chýb do extra, prvej a druhej obchodnej triedy. V extra triede majú svoje miesto orechy jednotnej väčšej veľkosti, takmer nepoškodené. Do prvej triedy sa zmestia oriešky menšie s občasným výskytom drobných chýb. Najnižšia druhá trieda kladie najnižšie nároky na veľkosť, jednotnosť aj chyby. To, akú triedu konkrétne zákazníci kupujú, sa však nemajú možnosť dozvedieť, pretože tieto údaje sa na obaloch neuvádzajú.

Čo teda sledovať? V priehľadných obaloch vždy pohľadom skontrolujte, či nie sú orechy príliš mechanicky poškodené. Určitá miera poškodenia povrchu v nich bude zrejme vždy, ale vysoký výskyt polených jadier alebo orechov s hlboko zasahujúcim poškodením šupky je na škodu. Rovnako pozorne sledujte, či sa v balení neobjavujú mŕtvi alebo živí škodcovia, prípadne stopy po nich, napríklad pavučinky. Takisto nekupujte orechy, na ktorých by bola viditeľná pleseň. Orechy napadnuté škodcami aj viditeľnou plesňou sa nepovažujú za bezpečné, a preto sa musia vyradiť z predaja.

Z povinných údajov si môžete všímať krajinu pôvodu. Prevažná väčšina produkcie lieskových orechov síce pochádza z Turecka, v obchodoch však môžete nájsť aj talianske, gruzínske alebo azerbajdžanské. Ďalej je dobré kontrolovať dátum minimálnej trvanlivosti. Všetky orechy obsahujú vysoký podiel oleja, ktorý v priebehu času starne, žltne a dáva orieškom nepríjemnú pachuť a pach. Vypláca sa preto vyberať balenia s čo najdlhšou lehotou do konca dátumu minimálnej trvanlivosti. Tie by mali byť najčerstvejšie.

Databáze testovaných výrobků

Lieskové orechy (14 výrobků)
poslední aktualizace: 30.11.2017


Prihlásiť