Test zemiakových čipsov 2017

Publikované v časopise 12/2017

Hokejový zápas pri televízii bez čipsov? Silvestrovská oslava bez čipsového sprievodu? Pre niekoho nepredstaviteľná situácia. Mnoho ľudí považuje chrumkavé vyprážané plátky zemiakov za skutočný pôžitok. Z pohľadu výživy sú čipsy biedou, to nikoho neprekvapí. Ako sú na tom s nežiaducimi látkami? Náš test 19 balení solených zemiakových čipsov ukázal, že v tomto ohľade majú niektorí výrobcovia čo zlepšovať.

Hoci sú pomaly považované za stelesnenie výživového zla, čipsy patria medzi obľúbené pochúťky mnohých domácností. Rastúce predaje čipsov nenasvedčujú, že by sa nad nimi sťahovali mračná. Len za posledný rok vynaložil každý obyvateľ u nás, vrátane dojčiat, batoliat a seniorov, priemerne 13 € na slané keksíky, arašidy, čipsy, lupienky, tyčinky a iné slané pochutiny.

Z čipsov vedú u nás tie solené, ktoré tvoria skoro 40 % predaných balení, nasledujú paprikové (10 %) a slaninové (9 %). Práve tie najobľúbenejšie sme odoslali do laboratória. Zaujímal nás najmä obsah škodlivých látok, ako sú napríklad transmastné kyseliny a akrylamid. V celkovom hodnotení sme tiež zohľadnili nutričnú (ne)vhodnosť zemiakových čipsov, senzorickú kvalitu a údaje na obale. Ako vyprážané lupienky zo zemiakov dopadli? Dozviete sa to v našom teste zemiakových čipsov.


Testované chipsy (porovnat)


Prihlásiť