Ako ovocie zbaviť pesticídov

Obsah zářijového vydání

Aktuální číslo časopisu dTest 9/2018 Obsah zářijového vydání

Máte obavy, či obyčajná voda zmyje z povrchu nakúpených jabĺk všetky chemické látky, ktorými boli ošetrené? Ako si poradiť inak? Možné riešenie ponúka americký spotrebiteľský web Consumer Reports zverejnením výsledkov štúdie Massachusettskej univerzity.

Jablká sa dostávajú do bežnej obchodnej siete už umyté od nečistôt a možných škodlivých mikróbov. Roztoky a voda však z ich povrchu neodstránia použité pesticídy. Ak teda chcete obmedziť množstvo škodlivých látok, ktoré sa dostanú do vášho tela, musíte ovocie očistiť dôkladnejšie. Výsledky spomínaného výskumu hovoria o jednoduchej metóde, ako to dosiahnuť − namočte jablká do vody s jedlou sódou. Po dvojminútovom ponorení do sodného roztoku na nich v priebehu testu zostalo menej pesticídov ako po rovnako dlhom kúpeli v roztokoch pestovateľov pred predajom alebo po umytí pod tečúcou vodou.

Na zmytie všetkých pesticídov z povrchu ovocia však potrebujete 12 až 15 minút. Pesticídov môže byť veľa druhov, vedci sa sústredili na dva z nich a upozorňujú, že niektoré môžu prenikať hlbšie. Zaručenou ochranou pred pesticídmi je preto len pestovanie vlastného ovocia alebo nákup zaručených bio produktov.

Umývanie v sodnom roztoku zďaleka nemusí fungovať rovnako pri všetkom ovocí a zelenine. Rôzne druhy aj odrody so sebou nesú odlišnú mieru chemických látok, a tá sa líši aj podľa krajiny pôvodu a dodávateľa.

Dôležité podľa vedcov je ovocie a zeleninu vždy veľmi dobre umyť rukou alebo kefkou pod tečúcou vodou. Čím skôr, tým lepšie − chemické látky potom budú pôsobiť kratší čas. Ak chcete, rozpustite jednu polievkovú lyžicu jedlej sódy v dvoch šálkach vody a ponorte plody do tohto roztoku najmenej na  dve minúty. Čím dlhšie ich tam necháte, tým viac zredukujete množstvo škodlivých látok.


Prihlásiť