Ako si vybrať maslo

Obsah marcového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 3/2024 Obsah marcového dTestu

Sdílejte

Aktualizováno: 1.3.2022

Maslo, niekedy označované aj ako mliekarenské maslo, je potravinársky výrobok obsahujúci výhradne mliečny tuk vo forme emulzie a vody. Môže sa predávať iba balené. Na obale nájdeme množstvo údajov, ktoré sú dôležitým ukazovateľom pri rozhodovaní  o nákupe. Povinným údajom je najmä obsah mliečneho tuku, od ktorého sa spravidla odvíja cena výrobku.

Obsah mliečneho tuku: Predpisy nariaďujú, že v masle musí byť najmenej 80 % tuku, no menej ako 90 %. Domáce aj zahraničné maslá najčastejšie obsahujú 82 % mliečneho tuku. Na pultoch sme našli aj maslo s 84 % mliečneho tuku, bolo však drahšie ako štandardné maslo.

Obsah vody v masle nesmie prekročiť 16 %. Aj keď sa tento údaj na obale neuvádza, pre výrobcu je tento ukazovateľ záväzný. Ak je v masle viac vody ako povolených 16 %, je to klamanie spotrebiteľa. Okrem mliečneho tuku a vody môže maslo obsahovať v sušine najviac 2 % mliečnych látok bez tuku. Sú to bielkoviny, mliečny cukor laktóza, vitamíny A, D, E, z prvkov vápnik, fosfor a draslík.

Hmotnosť: Tradičná kocka masla má hmotnosť 250 g, predáva sa však aj maslo s hmotnosťou 200 g. Rozdiel vo veľkosti oboch balení pritom nemusí byť na prvý pohľad viditeľný. Venujme preto pozornosť údajom na etikete. Špeciálne druhy masla, napríklad biomaslo, sa často predávajú aj v menšom balení s hmotnosťou 125 g.

Dátum výroby mliekarne spravidla neuvádzajú. Povinným údajom je dátum najneskoršej spotreby, podľa ktorého spoznáme, či maslo nie je po záručnej lehote. Trvanlivosť si stanovuje každý výrobca sám. Naše maslá mávajú zvyčajne záručnú lehotu 40 dní, zahraničné ešte dlhšie.

Zažltnuté maslo je pokazené a nesmie sa predávať. Zažltnutie, inak povedané oxidácia mliečneho tuku, prezrádza zatrpknutá chuť a nepríjemný zápach. Kvalitné maslo má mať chuť jemne sladkastú a príjemnú; príjemná má byť aj vôňa.

Čerstvé maslo je naša špecialita, výrobok s týmto označením sa môže predávať iba 20 dní od dátumu výroby.

Stolové maslo je z mraziarenských zásob, kde môže byť skladované pri teplote mínus 18 °C a nižších, najdlhšie však 24 mesiacov od dátumu výroby. Môže sa predávať do 20 dní od vyskladnenia z mraziarne. Stolové maslo musí byť označené aj dátumom výroby.

Solené maslo je špecialitou niektorých zahraničných výrobcov, na obale musí byť prídavok soli uvedený. K mäsu, syrom a obloženým chlebíčkom také maslo neprekáža, no v sladkom pečive alebo tortovom kréme by to už bol problém.

Pôvod masla možno odvodiť z veterinárnej schvaľovacej značky, čo je elipsa s kódom štátu, kde sídli podnik, ktorý maslo spracoval alebo zabalil. Ide o povinný údaj na obale.

Éčka, teda prídavné potravinárske látky s písmenom E a príslušným číslom, pod ktorým boli schválené, nesmú byť, až na pár výnimiek, pridávané do masla,.

Biomaslo pochádza z mlieka dojníc z ekologického poľnohospodárstva.

Pri výbere: Maslu neprospieva svetlo a teplo. Kupujme preto len výrobky v neporušenom obale a nepokrčené. Maslo sa musí na pultoch skladovať pri teplote 4 až 8 °C.

Databáze testovaných výrobků

Maslá (16 výrobků)
poslední aktualizace: 3.3.2022


Prihlásiť