Ako si vybrať maslo

Přečtěte si nový dTest

Aktuální číslo časopisu dTest 11/2017 Přečtěte si nový dTest

Vydané: 2.11.2017    Publikované v časopise 11/2017

Maslo, niekedy označované aj ako mliekarenské maslo, je potravinársky výrobok obsahujúci výhradne mliečny tuk vo forme emulzie a vody. Môže sa predávať iba balené. Na obale nájdeme veľa údajov, ktoré sú dôležitým návodom pri rozhodovaní počas nákupu. Povinným údajom je najmä obsah mliečneho tuku, od ktorého sa odvíja aj cena výrobku.

Obsah mliečneho tuku: Naše aj európske predpisy zhodne nariaďujú, že v masle ho musí byť najmenej 80 %, ale menej ako 90 %. Domáce aj zahraničné maslá najčastejšie obsahujú 82 % mliečneho tuku. Na pultoch sme našli aj maslo s 85 % mliečneho tuku, bolo však drahšie ako štandardné maslo.

Obsah vody v masle nesmie prekročiť 16 %. Aj keď sa tento údaj na obale neuvádza, pre výrobcov je tento ukazovateľ záväzný. Pokiaľ je v masle viac vody ako povolených 16 %, je to klamanie spotrebiteľa. Okrem mliečneho tuku a vody smie maslo obsahovať najviac 2 % netukovej mliečnej sušiny. Sú to bielkoviny, mliečny cukor laktóza, vitamíny A, D a E, z prvkov vápnik, fosfor a draslík.

Hmotnosť: Tradičná kocka masla má hmotnosť 250 g, predáva sa však aj maslo s hmotnosťou 200 g; rozdiel vo veľkosti oboch balení voľným okom nespoznáme. Venujme preto pozornosť údajom na etikete. Na trhu je aj menšie balenie s hmotnosťou 125 g.

Dátum výroby mliekarne zvyčajne neuvádzajú. Povinným údajom je dátum najneskoršej spotreby, podľa ktorého spoznáme, či maslo nie je po záruke. Trvanlivosť si určuje každý výrobca sám. Pri našich maslách je to obvykle 40 dní, pri zahraničných ešte dlhšie.

Potuchnuté, teda skazené maslá, sa predávať nesmú. Zatuchnutosť, inak povedané oxidáciu mliečneho tuku, prezradí trpká príchuť a nepríjemný zápach. Kvalitné maslo má mať mierne sladkastú príjemnú chuť aj príjemnú vôňu.

Čerstvé maslo je naša špecialita, výrobok s týmto označením sa môže predávať do 20 dní od dátumu výroby.

Stolné maslo je z mraziarenských zásob, v ktorých smie byť skladované maximálne 24 mesiacov od dátumu výroby pri teplote mínus 18 °C a nižšej. Môže sa predávať do 20 dní od vyskladnenia z mraziarne. Stolné maslo musí byť označené aj dátumom výroby.

Solené maslo je špecialitou niektorých zahraničných výrobcov, na obale musí byť uvedený prídavok soli. V mäse, syroch a obložených chlebíčkoch také maslo neprekáža, ale v sladkom pečive alebo tortovom kréme by to už bol problém.

Pôvod masla sa dá odvodiť zo symbolu zdravotnej bezchybnosti v tvare elipsy s kódom štátu. Ide o povinný údaj na obale.

Éčka, teda prídavné potravinárske látky s písmenom E a príslušným číslom, pod ktorým boli schválené, sa do masla pridávať nesmú.

Biomaslo pochádza z mlieka dojníc z ekologického poľnohospodárstva.

Pre výber: Svetlo a teplo maslu neprospievajú. Preto kupujeme len výrobky v neporušenom obale a nestlačené. Maslo sa musí na pultoch skladovať pri teplote 4 až 8 °C.


Prihlásiť