Ako si vybrať majonézu

Sdílejte

Aktualizováno: 27.10.2017

Potravinársky výrobok s názvom majonéza je studená emulgovaná omáčka, ktorá musí obsahovať slepačie vaječné žĺtky, jedlý rastlinný olej a ocot. V potravinárskej vyhláške č. 69/2016 Zb. sa stanovuje, aký podiel žĺtkov a tuku musí v majonéze byť, aby sa výrobok mohol nazývať majonézou.

Vaječné žĺtky musia byť tepelne ošetrené. V majonéze ich musí byť najmenej 2 % hmotnosti, čo inými slovami predstavuje najmenej dvadsať gramov žĺtku na kilogram majonézy. Pre ilustráciu: spomínaných dvadsať gramov je približná hmotnosť práve jedného slepačieho žĺtka. Na kilogram majonézy by sa teda mal použiť minimálne jeden žĺtok. Na trhu môžete nájsť aj niekoľko typov majonéz jednej značky, ktoré sa líšia práve obsahom vajec. Spotrebiteľ si teda môže vybrať, koľko percent žĺtkov uprednostní.

Obsah tuku v majonéze sa podľa vyhlášky môže pohybovať v širokom rozmedzí 50 až 85 percent. Konkrétne podiel tuku sa uvádza na etikete, preto sa oplatí preštudovať si pred nákupom zloženie výrobku. Chýbajúci tuk je v nízkotučných majonézach nahradzovaný škrobom a zahusťovadlami. Nezriedka bývajú chemicky konzervované. Ich prítomnosť však musí byť na etikete uvedená.

Druh rastlinného oleja, ktorý sa má v majonéze použiť, nie je nikde stanovený, ale výrobca ho musí v zložení špecifikovať. Testy ukázali, že do majonéz sa spravidla dáva olej repkový.

S konzervantmi alebo bez? Použitie konzervantov v majonéze nie je zakázané, ich prítomnosť však musí byť uvedená na etikete v zložení výrobku. Z testu vyplynulo, že konzervovať majonézu chemicky nie je nutné, drvivá väčšina sa bez nich zaobíde. Podobne sa do majonéz môžu pridávať rôzne ochucovadlá, prírodné farbivá či sladidlá.

Dátum použiteľnosti je povinným údajom, po jeho vypršaní sa už majonéza nesmie predávať. Z hľadiska trvanlivosti je majonéza chúlostivý výrobok, a preto sa musia uchovávať pri teplote od 0 do 15 °C. V balení nad 300 gramov alebo 300 mililitrov nesmie chýbať informácia pre spotrebiteľa „po otvorení urýchlene spotrebujte“, pretože po prvom otvorení už nie je zaručená bezchybnosť, ktorá sa dosiahla pôvodne pasterizáciou.

Pri nákupe stojí za to prečítať si dôkladne zloženie výrobku, čím vyšší je obsah tuku, tým menej priateľské prostredie predstavuje pre mikroorganizmy. Čím viac žĺtkov, tým viac chuti. Čím menej prídavných látok, tým menšie zaťažovanie organizmu koktailom chemických látok. Pripomeňme, že majonéza sa smie predávať len uzavretá v nepriedušných obaloch.

Databáze testovaných výrobků

Majonézy (18 výrobků)
poslední aktualizace: 2.11.2017


Prihlásiť