Môžeme sa spoľahnúť na kupovanú majonézu? Koľko obsahuje žĺtkov a je jej receptúra poctivá? V našom teste 18 majonéz sme zisťovali, aká je ich kvalita na našom trhu. Naša legislatíva má pre majonézu špeciálne požiadavky, medzi nimi je napríklad 2 % obsah žĺtkov a 50 až 85 % obsah tuku, čo boli parametre, ktoré takisto neunikli našim skúškam.
Navyše sme dali ešte preveriť prítomnosť konzervantov, podrobili sme obal drobnohľadom a nechali posúdiť ich chuť. Súčasťou laboratórnych skúšok bol aj test kazivosti zemiakového šalátu, ktorý priniesol odpoveď na otázku: Môžeme jesť šalát v priebehu celých Vianoc? Počas neho sme zisťovali druhý a piaty deň od prípravy, koľko mikroorganizmov sa namnožilo v miske zemiakového šalátu s majonézou bez konzervantov a v miske s majonézou konzervovanou kyselinou sorbovou. Ako testy dopadli, sa dozviete v najnovšom vydaní časopisu dTest.