Základný hummus predstavuje kašu z vareného cícera, sezamovej pasty tahini, citrónovej šťavy, cesnaku a olivového oleja. Niekedy sa v ňom nachádza rímska rasca. Existuje však nespočetné množstvo obmien, variantov a príchutí, medzi obľúbené patrí hummus so sušenými paradajkami, so zeleným koriandrom, cibuľkou, čili papričkami, pečenou paprikou alebo s olivami.
Hummus v základnej podobe sa dá relatívne ľahko pripraviť doma. Potrebovať budete varený cícer (175 g), 2 strúčiky cesnaku, 100 ml sezamovej pasty tahini, 4 lyžice citrónovej šťavy a 4 lyžice olivového oleja. Cícer s cesnakom sa rozseká v mixéri, pridajú sa zvyšné suroviny a všetko sa rozmixuje dohladka. Pridaním obľúbenej suroviny (sušených paradajok, koriandra, čili) získate chuťové varianty.
Hummus z obchodu nemusí obsahovať to, z čoho by ste ho pripravili doma. Výrobca ho chce vyrobiť čo najlacnejšie a od toho sa môže odvíjať aj zloženie. Na etikete je vždy presne popísané, čo sa v ňom nachádza. Pridaná rastlinná bielkovina alebo vláknina, škrob, repkový olej namiesto olivového, používanie potravinárskych kyselín namiesto citróna, alebo prítomnosť konzervantov (E202, E210 a E211) patria medzi informácie, ktoré poučený spotrebiteľ v záujme svojho zdravia neuprednostní.
Keď si hummus prinesiete z obchodu domov, mali by ste dbať na to, aby bol uchovávaný v chlade. Podobne ako napríklad vlašský šalát patrí medzi chladené lahôdky, v ktorých sa ľahko množia mikroorganizmy. Najlepšie je preto kúpený hummus zjesť čo najskôr.