Test cícerových nátierok 2017

Publikované v časopise 8/2017

Cícerová nátierka zapustila korene aj u nás. Býva v predaji pod obchodným, pre naše ucho trochu čudným názvom hummus. Výrobcovia pružne reagujú na jeho rastúcu obľubu. Do nášho testu sme poslali 11 nátierok od deviatich výrobcov. Chceli sme zistiť, ako sa medzi sebou líšia a akú kvalitu od nich môžeme očakávať. Väčšina vzoriek dopadla dobre, až na jednu s uspokojivým výsledkom, v ktorej bolo mikrobiologicky až príliš živo.

Podľahli ste chuti hummusu ako veľa ďalších ľudí na celom svete? Viete, čo od hummusu môžete očakávať a ako by mal vyzerať? Podľa čoho sa výrobcovia pri jeho výrobe riadia? Aké používajú suroviny? Ako dlho hummus vydrží? Je náchylný na kazenie? Patrí do zdravého jedálneho lístka? Odpovede na všetky otázky priniesli laboratórne výsledky.

Ide o relatívne nový produkt na našom trhu, ktorý však v ponuke supermarketov zaberá stále väčší priestor, preto si zaslúži našu pozornosť. Otestovali sme 11 orientálnych cícerových nátierok, ktoré sa predávajú pod názvom hummus.

Pátrali sme po tom, či sú nátierky chemicky konzervované, prípadne čím aj v akom množstve. Skúmanie mikroživota v hummuse tesne pred koncom dátumu spotreby ukázalo, aké pohostinné prostredie pre mikróby predstavuje. Zistený obsah bielkovín, tuku a soli odhalil, koľko je pravdy na tvrdeniach o všeobecnej výživovej hodnote hummusu. Nezabudli sme ani na senzorické hodnotenie a posúdenie presnosti informácií na obaloch. Zohľadňovali sme tiež to, či výrobcovia používajú prídavné látky a náhradky.


Testované cizrnové pomazánky (porovnat)


Prihlásiť